EO

'Hoe is het mogelijk' wordt elke maandag uitgezonden op Nederland 2 om 19.00 uur.

Charisma, heet zoiets.

Op zijn beurt weet Titulaer vast precies wanneer hij mij voor het laatst gezien heeft. Hij let op dat soort dingen en als hij het dreigt te vergeten heeft hij er vast een slimme elektronische agenda voor. Zo'n ding als wij in de toekomst allemaal hebben.

Maar nu nog even niet, en dus is het goede televisie.

Het geloof in de Heer komt niet te pas aan 'Hoe is het mogelijk', de serie over techniek die de EO vanaf afgelopen maandag wekelijks uitzendt. Terwijl er in techniek aanknopingspunten genoeg zitten voor een beschouwelijk programma gaat het hier, zoals je van Chriet Titulaer ook verwachten mag, om het aankondigen van de materiële vooruitgang.

Het gemakkelijke van die aanpak is, dat je het allemaal kunt laten zien. Niks laboratorium waarin iemand uit probeert te zoeken hoe de wereld in elkaar zit, of hoe een lastige puzzel kan worden opgelost, of hoe de grens van de techniek kan worden verlegd. Niks problemen namelijk. Als je het hoofd van Titulaer met laserstralen kunt aftasten en in de computer vastleggen, en een frees met een computer kunt besturen, dan kun je Titulaer als buste uit de machine laten komen. Kijk maar!

Uit te leggen valt er op die manier weinig en dat schept ruimte voor grappen en grollen, waarvoor met name aangever Floor Koomen zorgt. Als Chriet vertelt over de recyclingtuin van zijn Hotel van de Toekomst (U dacht toch niet dat dat erbuiten kon blijven?) is hij degene die een potje vult met “eerlijke mannenplas”, “natuurlijk van de allerbeste kwaliteit” en iets dat kennelijk moet doorgaan voor gerecyclede urine (het is alleen opeens veel meer geworden) stoer opdrinkt.

Dat soort dingen brengt Chriet Titulaer veel vrolijkheid en dat gun ik hem van harte, het is bovendien leuk om te zien. Verder is dit programma natuurlijk hetzelfde als al zijn eerdere. De techniek maakt het ons gemakkelijk en zorgt voor een betere wereld. Als een lange reis naar Japan het tweetal naar Panasonic brengt, dat een computersysteem wil maken om ziekenhuisgegevens te registreren, legt Titulaer in volle ernst uit dat daardoor de administratie perfect zal verlopen en al dat gewacht op dossiers tot het verleden zal behoren. “En daardoor kan het personeel alle zorg geven aan het welzijn van de patiënten.”

Het geloof heeft vele gezichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden