Eon verliest miljarden op fossiele energie

De grote energiereuzen verleggen knarsend en piepend hun koers naar een toekomst met minder schadelijke uitstoot. Vaak onder druk van nationaal beleid, zoals in Duitsland. Dat leidt tot opsplitsingen en grote verliezen.

Het afstoten van de kolen- en gascentrales door de grote Duitse energiebedrijven verloopt niet zonder slag of stoot. Gisteren maakte energiereus Eon bekend dat het in het eerste halfjaar een verlies van 3 miljard euro heeft opgelopen, met name door de vele afschrijvingen op de fossiele energiebronnen.

Vorig jaar boekte Eon een nog veel groter verlies. Toen schreef het 8,8 miljard euro af op de kolen- en gascentrales. Door de snelle opkomst in Duitsland van gesubsidieerde wind- en zonne-energie zijn de energieprijzen enorm omlaag gegaan. De 'oude' elektriciteitscentrales van Eon leveren daardoor bijna niets meer op.

Het bedrijf besloot daarom eind 2014 al om afstand te doen van de vervuilende fossiele energie en zich volledig te richten op duurzame bronnen en het distributienetwerk. De gas- en kolencentrales van Eon worden ondergebracht in een nieuw bedrijf, Uniper, dat naar verwachting in september naar de beurs gaat.

Uniper heeft al de activiteiten van Eon Benelux volledig overgenomen. Het is een van de grootste energieleveranciers voor de zakelijke markt in Nederland. Het is nog spannend hoeveel geld Eon voor Uniper gaat krijgen. Het hoopt op 15,5 miljard euro, maar analisten vermoeden dat beleggers niet meer dan 5 miljard euro willen betalen.

Duitse subsidies

De omslag naar hernieuwbare energie doet dus pijn bij de grote energiebedrijven maar is in Duitsland door de overheidssubsidies onvermijdelijk. Daardoor is het ons buurland wel al gelukt om de CO2-uitstoot met 30 procent omlaag te brengen ten opzichte van 1990. Duitsland wil dat dit 40 procent is in 2020.

Nederland loopt enorm achter op de doelen. Als het beleid niet wijzigt, lijkt het dat Nederland in 2020 slechts 18 procent minder broeikasgas uitstoot vergeleken met 1990. De rechter heeft vorig jaar wel besloten, in een zaak die door actiegroep Urgenda was aangespannen, dat er meer moet gebeuren en dat de CO2-uitstoot met tenminste 25 procent moet slinken, maar de overheid is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

In Duitsland wordt daarentegen door de overheid flink geld uitgetrokken voor schonere energie. Ook het Duitse RWE - moederbedrijf van Essent - besloot daarom eind vorig jaar de twee verschillende takken te splitsen. RWE wil de activiteiten rond groene energie en netwerkbeheer apart naar de beurs brengen, en zelf doorgaan met de grijze activiteiten.

De energiereuzen hopen met deze reorganisaties ook interessanter te worden voor beleggers. Banken zijn namelijk niet meer zo happig om te investeren in fossiele energie. Ook pensioenfondsen haken steeds vaker af. Het is dus vooral de financiële prikkel die ervoor zorgt dat de energiemolochs die aanvankelijk tot geen enkele verandering waren te bewegen, nu toch de duurzame weg inslaan.

Het Zweedse Vattenfall - eigenaar van Nuon - moest dit jaar ook al enorme verliezen incasseren. Toch kiest dit energiebedrijf er niet voor om de grijze tak af te splitsen. Ze vinden dat 'greenwashing'. Ze willen niet op die manier groener lijken dan ze zijn. Vattenfall is er trots op dat het mede dankzij de fossiele brandstoffen betaalbare en betrouwbare energie kan leveren.

Maasvlakte

Eon en RWE verwachten niet dat de nieuwe grijze afdelingen snel ten onder zullen gaan. Vooral omdat er ook stroom moet zijn als het eens niet waait of de zon niet schijnt. Daarbij is er vertrouwen in nieuwe technieken, zoals het ondergronds opslaan van CO2. Beide bedrijven hebben onlangs nog in Nederland een nieuwe kolencentrale in gebruik genomen: RWE in Groningen en Eon op de Maasvlakte. Deze laatste valt nu trouwens al onder Uniper.

Eon heeft in Nederland naast deze kolencentrale nog zes gascentrales. In Nederland levert het vooral stroom aan het bedrijfsleven.

Het is een van de grootste nutsbedrijven ter wereld, actief in dertig landen. Eon staat genoteerd op de beurs van Frankfurt.

De koers van het aandeel is vergeleken met 2008, toen het heel goed ging, gedaald met 80 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden