EO stelt uitzending over homo-emancipatie uit

NICO DE FIJTER en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De EO stelt de tv-uitzending van een vraaggesprek met dominee Wielie Elhorst over homo-emancipatie uit omdat dat onderwerp in delen van de EO-achterban gevoelig ligt. "We hebben onze leden toegezegd dat we extra waakzaam zullen zijn over de programma's die we maken. Dit past daar bij", zegt een EO-woordvoerder.

Het gesprek met Elhorst in 'Het Vermoeden' zou zondag worden uitgezonden en was door de EO al uitgebreid aangekondigd. Vanwege internationale Coming Out Day, aanstaande dinsdag, zou homo-emancipatie het gespreksonderwerp zijn. "Maar ik kreeg te horen dat vanwege de onrust in de omroep besloten is het gesprek later uit te zenden", vertelt Elhorst.

Die onrust betreft de koers van de omroep: de vrijzinnige Ikon is opgegaan in de EO en dat doet die koers geen goed, klonk het in een aantal bezorgde open brieven. De Ikon draagt opvattingen uit die slecht samengaan met die van de EO-achterban, schreven de leden. Ze hekelden ook de aanstelling van de voormalige voorman van de remonstranten en voorvechter van homorechten Tom Mikkers die kort geleden als EO-programmamaker aan de slag is gegaan.

De EO-leiding verzekerde de bezorgde leden dat er aan de grondslag van de omroep niets verandert. "En er is toegezegd dat we scherp zullen zijn op wat we uitstralen", zegt de EO-woordvoerder. "Daarom wachten we even met het uitzenden van dit gesprek dat over zo'n gevoelig onderwerp gaat."

Op de EO-site zegt de omroep over Het Vermoeden dat 'dit programma is geproduceerd door de EO om de breedte van de christelijke kerken in Nederland te representeren'. Volgens de omroep staat uitzending van het gesprek met Elhorst 'vooralsnog gepland op 30 oktober'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden