EO schrapt reeds opgenomen interview met moslima

De Evangelische Omroep (EO) heeft een al opgenomen interview met islamoloog en moslima Anne Dijk geschrapt. Bij nader inzien vindt de omroep een moslim als gast toch niet passen in tv-programma 'Het Vermoeden'. Sinds een jaar moet dat uitsluitend 'het geluid van protestantse kerken representeren'.

Op de website van Het Vermoeden staat evenwel iets anders. Daar is te lezen dat 'bevlogen mensen' aan het woord komen, 'van wereldverbeteraar tot spirituele nomade, van bezield gelovige tot ongelovige Thomas.' In september was rabbijn Awraham Soetendorp nog te gast.

Zowel moslims als predikanten vragen zich op sociale media af hoe de EO dit met elkaar rijmt. Islamoloog Anne Dijk, die als dochter van een dominee later tot de islam is bekeerd, begrijpt het ook niet. "Waarom zijn een rabbijn en een ongelovige Thomas wel welkom, en een moslim niet?"

Volgens een woordvoerder van de EO kan een ongelovige wel een protestants geluid vertolken, maar een moslim niet. "Ongeloof valt binnen het protestantisme, zo breed is het. Maar het is niet zo breed dat een ander geloof er binnen past."

Voor het jodendom geldt iets anders, zegt de woordvoerder. "We hebben sinds het verdwijnen van de Joodse Omroep ook de taak op ons genomen om het geluid van de joodse gemeenschap te laten horen."

Dat ze Dijk aanvankelijk toch hebben uitgenodigd en geïnterviewd was een intern misverstand, zegt de EO-woordvoerder. "Het is niet netjes gegaan. Daar zijn we niet trots op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden