EO-jongeren juichen lang en uitzinnig voor Balkenende

De EO-jongerendag trok zaterdag ruim 32000 bezoekers. In het Arnhemse Gelredome zongen ze, baden ze en juichten ze de premier toe. Een gelikte show, maar ook een dag van geloofsbeleving.

door Marc van Dijk

Het is de 31ste editie, maar voor Hanna Wielhouwer (14) is het de eerste keer. In haar klas zitten slechts drie gelovigen. Vandaag trekt ze op met haar geloofsgenoten, zoals haar vriendin Diewertje Kraal (15), die er voor de derde keer is. De meiden kennen elkaar alleen van dit soort evenementen. Hier zijn ze nou eens even niet 'de enige christen'.

Ze zijn onder de indruk van de toespraken, bijvoorbeeld die van Constantijn Geluk, over God die als een vader van zijn kinderen houdt. De taal van de sprekers sluit naadloos aan op die van de jongeren: direct, to the point en vol emotie. Diewertje: ,,Soms is het alsof je God zelf hoort spreken.''

Voor het eerst is de EO-jongerendag live op televisie te volgen. Maar de grootste fans zitten niet voor de buis; ze staan in het overkapte stadion te swingen, spreken schouder aan schouder spontaan ingegeven gebeden uit en zingen vol overgave mee met de praise-liederen.

De typische softe EO-sound wordt steeds minder typisch: veel acts klinken precies zoals de bands in de hitlijsten. Alleen aan de godvrezende teksten ('You're the reason why Jesus had to face death') hoor je het verschil. Zelfs in hun namen dragen de artiesten de boodschap uit, zoals hiphopper KJ-52 (verwijzend naar de bijbelse broodvermenigvuldiging) en Newsboys ('nieuws' staat voor het goede nieuws, het evangelie).

's Middags is er hoog bezoek: premier Balkenende komt langs om in een studio te debatteren en om de eerste EO-Ronduit Award uit te reiken, een prijs voor christelijke jongeren die op een bijzondere manier maatschappelijk actief waren, gedreven door hun geloof.

Als Balkenende het podium betreedt klinkt er een lang en uitzinnig gejuich. Als het weer stil is en de presentator de premier vraagt wat er door hem heen gaat, zoekt hij even naar zijn woorden. ,,Het is geweldig om zo veel jongeren te zien die zeggen: ik heb een kompas in mijn leven.'' Hij geeft ze Gods zegen. En na afloop, in de Vip-room: ,,Ik voel mij zeker thuis op de EO-jongerendag. Vroeger werd er met dédain over gesproken, maar dat is er vanaf.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden