EO in 25 jaar nooit vrij van controverse

"Wanneer ik door een aantrekkelijk programma de mensen zover kan krijgen dat ze automatisch ook naar een programma gaan kijken met een heel duidelijke boodschap erin, dan heb ik daar alles voor over." EOvoorzitter Arie van der Veer introduceert in de jongste Visie, het programmablad van de Evangelische Omroep, zijn versie van de 'sandwichformule'.

De EO bestond deze week 25 jaar en dat is reden om op gepaste wijze te gaan feesten. En gepast betekent aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum geen show en glitter, maar vijf dankdiensten, een tv-jubileumprogramma komende dinsdag en enkele radio-uitzendingen, waarin luisteraars de omroep onder vuur kunnen nemen. Alles onder de noemer 'Een wereld van verschil'.

In de 25 jaar van haar bestaan is de EO nooit vrij geweest van controverse. Dat kan ook moeilijk met een zo duidelijk identiteitsgebonden organisatie, die er streng op toeziet dat er van binnenuit niet aan die identiteit wordt geknabbeld. Dat bleek vorig jaar nog uit de commotie, toen Vrij Nederland bij de EO in elk geval een praktiserende homo opspoorde.

De medewerker in kwestie tegenover VN: "Ik weet zeker dat er nu een heksenjacht zal losbarsten: wie is dit? De onderste steen zal boven komen. En komt de leiding er niet achter, dan zullen collega's die me herkennen me wel aangeven. Er zijn nu eenmaal mensen bij de EO die het hun christenplicht vinden om de gelederen zuiver te houden."

De naam van de EO al was in 1967 goed voor protesten, want aanvankelijk was het de bedoeling als DEO de lucht in te gaan. Onder meer dominee Buskes vond het een vorm van blasfemie om op die nauwelijks verhulde wijze te claimen Gods eigen omroep te zijn.

Vooral als het om ethische kwesties gaat heeft de EO met zijn steile standpunten tal van mensen tegen zich in het harnas gejaagd. Homo's moesten wel een bijzonder masochistische instelling hebben om de botte bijl te kunnen apprecieren, waarmee lange tijd EOethici hen te lijf gingen. Ethici die licht triomfantelijk hun gelijk kwamen halen toen aids de eerste slachtoffers eiste.

Met name ten tijde van de enigszins monomane zedenprediker Bert Dorenbos stortte de omroep zich in de abortusdiscussie. Jaren daarna nog stroopten sommige medewerkers stad, land en wereld af op zoek naar mensen die gruwelverhalen wisten op te dissen of verteerd werden door wroeging. Ook de wet op de gelijke behandeling is voor de EO-microfoon soms zo dramatisch toegelicht dat je niet anders kon concluderen dat als ie er eenmaal door zou zijn een menigte dolle homo's en lesbiennes met hun trawanten de orthodoxe christenheid massaal van de tinnen van 's lands Grote Kerken zouden gaan duwen.

Met de komst van dominee Arie van der Veer - dominees zijn altijd rijk vertegenwoordigd geweest in het bestuur - heeft de omroep haar scherpe kanten verloren. Als het gaat om kwesties als euthanasie is het standpunt onwrikbaar nee, maar er wordt aan de tafels van Tijdsein en De Toren van Babel meer geinformeerd dan geindoctrineerd of geevangeliseerd. Wat hier en daar al de discussie onder de achterban heeft doen losbranden of langzaam maar zeker het water niet bij de wijn zal worden gedaan, nu ook met het bereiken van de A-status een groter programma-aanbod moet worden gedaan. Want is onlangs het robuuste 'Wij hebben een woord voor de wereld' als herkenningstune al niet ingeruild voor zo'n moderne Opwekkingsjingle? Nee, de mensen van het eerste uur zullen er zeker op toezien dat hun erfgoed niet aan de vervlakking zal worden verkwanseld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden