EO'er zwaait scepter over groep atheïsten

EO-directeur Andries Knevel was voor één week de baas bij De Groene Amsterdammer. In het kader van een ludiek project mocht hij een themanummer maken. Het werd 'God & wetenschap'. Opvallend: het enige zichtbare religieuze verschil tussen Knevel en 'zijn' ongelovige redactie blijkt de manier waarop verwijzingen naar God worden geschreven. Knevel schrijft consequent 'Hij' en 'Hem', terwijl de Groene-medewerkers het bij een kleine letter laten.

De Groene gunt gedurende een aantal weken het hoofdredacteurschap aan een tv-persoonlijkheid. Publicist/programmaker Anil Ramdas ging Knevel voor, later valt deze eer sportjournalist Frits Barend te beurt.

In zijn themanummer vraagt Knevel zich vertwijfeld af waarom tegenwoordig 'de rede voor een wetenschapper een zekerder weg tot God is dan de godsdienst zelf'.

God en de wetenschap bewegen zich in verschillende werelden en daar moet maar eens een einde aan komen, vindt Knevel. Vroeger stond de wetenschap nog in dienst van God en de kerk, tegenwoordig wordt God op z'n best als een soort 'gaatjesvuller' gezien. ,,Tegenwoordig kunnen we (bijna) alles begrijpen en verklaren. En dus is de rol van God teruggedrongen. Hij mag de gaatjes vullen in onze kennis'', schrijft de EO-directeur in zijn inleiding bij de special.

Knevel, overtuigd christen, zei volmondig 'ja' op de uitnodiging van De Groene om een themanummer tot stand te brengen. Als enige voorwaarde stelde hij dat in het nummer niet gespot mocht worden met God. ,,Met christenen mogen ze uithalen wat ze willen, ook met mij, maar je mag niet met God spotten.''

De samenwerking tussen de voornamelijk 'atheïstische' redactie van De Groene Amsterdammer en EO-boegbeeld Knevel is goed verlopen, meldt hoofdredacteur ad interim Antoine Verbij.

,,De samenwerking was professioneel en opwindend, voor Knevel en voor ons. Het resultaat is een zakelijk nummer, waarin het debat niet wordt geschuwd. Iedereen is weliswaar bij zijn leest gebleven, er zijn geen bekeringen voorgevallen, maar de standpunten zijn weer eens helder uiteengezet.''

Discussie was er wel tussen hoofdredacteur Knevel en de redactie over de foto op de cover en bijbehorend thema. De foto laat een vrouwenhand zien, bezig met het uitvoeren van een microbiologisch experiment. Verbij: ,,Het thema zou eerst luiden 'De hand van God', maar aangezien het een vrouwenhand is, zou dat een hoop discussie hebben opgeroepen over het geslacht van God. Daar hebben we toen maar van afgezien.''

Gasthoofdredacteur Knevel bijt in het nummer zelf het spits af met een interview met de christelijke natuurkundige Arie van den Beukel. Samen laten ze hun gedachten gaan over darwinisme, de rede en de (on)mogelijkheid tot bewijs van het bestaan van God. Een interessant artikel dat een memorabele uitspraak van de streng gelovige Van den Beukel oplevert: ,,Of je gelooft in de hand van een Schepper, of je gelooft in ruimteschepen, een derde weg is er niet.''

Het themanummer van De Groene heeft beslist niet de reli-trekjes, waar Knevel zich in zijn tv-programma 'Het elfde uur' weleens schuldig aan maakt. Geen bekeerdrang bij de gasthoofdredacteur. De verhalen en debatten tussen christelijke en niet-christelijke wetenschappers leveren boeiende kost op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden