EO-achterban ook verzot op 'MCW'

De Evangelische Omroep staat bekend als een echte identiteitsomroep. Bestuur en medewerkers weten wat ze willen. En wat ze niet willen: geen geweld, geen broeierige seks, geen genotzucht. De programma's moeten verantwoord zijn, verdedigbaar met de hand op de bijbel. Letterlijk.

Visie, het programmablad van de EO, heeft deze week, aan de vooravond van een reeks provinciale ledenvergaderingen, een opmerkelijk artikel over het kijkgedrag van de EO-achterban. Want wat is gebleken uit het werk van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek? De EO-leden hangen niet massaal aan de lippen van Bert van Leeuwen en Feike ter Velde en laven zich niet aan de gewijde muziek uit Nederland Zingt.

Het meest bekeken onder de achterban van dominee Arie van der Veer zijn, afgaand op de gegevens van de maand januari, de uitzendingen van het Journaal. Heel populair is ook de sport. Op de woensdagavonden, die de EO deelt met de NOS, kijkt 29 procent van de leden naar Studio Sport. Op de derde plaats komt Medisch Centrum West. Het door de leden bestbekeken EO-programma was in januari de natuurdocumentaire 'Leven rond de Noordpool', goed voor een 23ste (!) plaats.

Loek Keller, die bij de EO de cijfers verwerkt, meldt zorgen te hebben over het kijkgedrag van de eigen leden. "Als je een top-tien zou maken van programma's waar zij naar kijken, dan wijkt dat niet veel af van de top-tien van de gemiddelde Nederlander." Naar het bijbelstudieprogramma 'Een wereld van verschil' kijkt slechts 6 procent van de achterban. "Dat is toch wel triest." Overigens is er voor datzelfde programma grote belangstelling van de kant van Turkse Nederlanders, omdat de opnamen voor een groot deel in Turkije zijn gemaakt. Die groep kijkers haakt na afloop weer af.

Keller constateert dat het kijkgedrag van christelijke gezinnen is veranderd. "Men kijkt veel makkelijker naar allerlei programma's dan vroeger. De televisie wordt, ook onder christenen, te veel gebruikt als schemerlamp en als babysit."

Het zijn niet alleen EO-leden die naar de programma's van die omroep kijken. Een zeer identiteitsgebonden programma als '882882' van Feike ter Velde trekt zo'n 20 procent niet-kerkelijken, 'Het Ziekenhuis' wordt graag bekeken door Tros-leden, naar 'Nederland Zingt' kijken bijna net zoveel NCRV-leden als EO'ers en van het publiek dat het jongerenprogramma '50 Kamers' bekijkt is 20 procent Veronica-aanhangers (tegen 24 procent voor de EO en 15 procent voor de Avro).

Dat de EO-achterban niet zo eenkennig is als wordt gedacht komt Van der Veer misschien wel goed van pas. Woensdag meldde een Gooise krant dat de EO-voorzitter in een brief aan zijn collega's van Tros en Veronica samenwerking aanbiedt, niet alleen op facilitair terrein maar ook als het om de programmering gaat. Als het de identiteit van de drie maar niet aantast. Wat Tijdsein-presentator Peter Vedder de uitspraak ontlokte: "Misschien zit hier binnenkort wel Mireille Bekooy van Tros Aktua en presenteer ik Nieuwslijn van Veronica."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden