Interview

Enzo Knol: 'Ik laat je lachen, sowieso'

Enzo Knol:
Enzo Knol: "Onzin, zo'n stiefvader die het gevoel heeft dat hij de vaderrol moet overnemen."Beeld Maartje Geels

Ruim 450.000 kinderen en jongeren kijken elke dag naar een filmpje van Enzo Knol op YouTube. Hij is gepest, hij ziet zijn vader niet meer. Zijn belangrijkste boodschap: blijf positief.

Maaike van Houten

Hé, waar is Enzo gebleven? Boehhhh! Hij staat grijnzend achter de wc-deur, met zijn camera legt hij de schrikreactie van het bezoek vast. Lachen, mooi materiaal voor het filmpje dat hij elke middag stipt om vier uur op zijn eigen YouTube-kanaal zet.

Dit is Enzo Knol. Met het filmen van grote, maar vooral kleine en grappige dingen uit zijn eigen leven is de voortijdig schoolverlater uit Assen in korte tijd razend populair geworden. Zijn 400.000 kijkers weten dat hij in Hilversum woont. Maar om te voorkomen dat zijn fans uitvinden waar precies, heeft hij geen naambordje op de deur. De witte luxaflex houdt hij de hele dag dicht en hij zorgt ervoor dat de omgeving van zijn huis op zijn vlogs (videoblogs) zo min mogelijk te zien is.

Niettemin bellen er op deze druiligere winterochtend twee blonde pubermeisjes aan. "O my God", roept de ene als Enzo opendoet. Die poeiert ze charmant af. "Ik zit nu in een interview, maar normaal doe ik nooit open. Als je me in de stad ziet, mag je me best aanspreken. Maar thuis liever niet." De meisjes laten zich makkelijk wegsturen, ze hebben het toch maar mooi geflikt hun idool in levenden lijve te zien.

"Dit hoort erbij, maar het is wel het zware deel van het werk", zegt Enzo in zijn huurhuis, dat hij deelt met Mark, een vriend. "Ik moet mezelf afschermen, anders staan er hele basisscholen voor de deur. Dat lijkt me voor de buren ook niet zo fijn. Als het kon, kocht ik een villa. Hoewel... ik zou dat misschien niet zo snel doen, omdat ik niet zo iemand ben die in een villa woont."

Espressoapparaat
Van huis uit is hij een gewone jongen, niet gewend om met geld te smijten. En ook al verdient hij door de reclame op zijn kanaal een aardige boterham, dat zuinige van thuis houdt hij vast. Koffie kan hij niet aanbieden; hij heeft wel een espressoapparaat gezien op een site, maar over een paar dagen is dat ding ongelooflijk in de aanbieding, geen 120 maar 20 euro! "Dat ga ik dus niet nu kopen, dat begrijp je", zegt hij bij het rommelige aanrecht - "we blijven jong hè?"

De 21-jarige Enzo Knol ziet zichzelf niet als artiest. "Maar ik ben het wel, ik entertain mensen. Ali B en zo, dat zijn cabaretiers om wie je ontzettend hard kunt lachen. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn humor kan delen met heel Nederland. En ik ben trots dat ik de persoon mag zijn die iets nieuws voor het eerst aan de buitenwereld brengt."

En met succes. Enzo is een vlogger, een betrekkelijk nieuw vak waarvoor hijzelf de volgende definitie hanteert: "Ik vind zelf dat een vlogger iemand is die elke dag een video maakt van zijn eigen leven. Zomaar praten tegen een camera noem ik geen vlog. Je laat zien wat je doet en je vertelt iets over jezelf." De eerste vlogs waren een paar minuten lang, nu zijn ze gemiddeld een kwartier. "Voor de kijkers was dat ook nieuw, maar die vonden ze zo leuk dat ze bleven hangen. Die van mijn verjaardag was zelfs 46 minuten en die is ontzettend goed bekeken." Het fascinerende is dat er in zijn filmjes helemaal niet zo vreselijk veel gebeurt. Enzo staat op, hij drinkt limonade, zijn vrolijke vriendin Dee gaat taartjes bakken, ze halen haar broertje Quin op van voetbal, hij leegt de vuilnisbak, hij breekt zijn arm, hij steekt zijn vuist omhoog: Knolpower!

En Enzo praat, hij praat, zonder haperingen. Elke zin brengt hij tot een goed einde, op de video en thuis, 'terwijl ik vroeger helemaal geen prater was!" Hij eindigt steevast met 'dikke vette peace', vaak gebruikt hij 'nice' en 'awesome', sommige dingen zijn 'fucking' - en dat is dan ook meteen zijn ergste krachtterm. Hij is voor zijn fans de jongen die altijd positief is. En een lolbroek, vroeger op school, nu op zijn eigen YouTubekanaal, waar hij om zeven uur 's avonds ook nog een gamevideo op zet.

Twee video's per dag
Enzo haalt de laptop erbij om de 'kijkcijfers' te laten zien. Vanaf de dag dat hij zijn eerste filmpje de lucht in stuurde - 13 juni 2013 - gaat de lijn alleen maar naar boven. Knol heeft nu 470.000 abonnees en zijn video's worden inmiddels zo'n 20 miljoen keer per maand bekeken door jonge mensen tussen de zes en twintig. "Mensen denken dat ik een mooie jongen ben, en dat er alleen maar meisjes op mij afkomen, maar het merendeel, 70 procent, is jongen."

Hoe dan ook: "Steeds meer mensen weten wanneer Enzo komt, ze weten wat ze kunnen verwachten en ze weten dat ze kunnen lachen. Het is heel duidelijk: ik beloof dat er elke dag twee video's komen. En die belofte maak ik waar, ik heb heel weinig gemist. Ik ben heel voorspelbaar. Maar mijn grootste kracht is de interactie met de kijkers. Soms zit ik wel een uur lang te reageren op Twitter. Ik haal daar ook onderwerpen uit, zij zijn mijn grootste inspiratiebron."

De Hilversumse vlogger weet dat hij invloed heeft op zijn jonge publiek. Daar houdt hij rekening mee, bijvoorbeeld als hij vertelt over zijn eigen schoolcarriére. Hij hopte van vmbo-t naar kader, naar beroepsgericht en terug. "Ik deed niks, ik kon niet stilzitten, ik tikte steeds met mijn voeten tegen de vloer. Ik was ontzettend druk, ik voelde veel van binnen maar ik wist niet hoe ik dat moest uiten, dat deed ik via grapjes. Ik was altijd de clown van de klas, ik heb een aanstekelijke lach, zeggen ze." Met school vlotte het niet, hij ging eraf zonder diploma: hij is een vroegtijdig schoolverlater.

"Maar dat is wel tricky, ik wil absoluut niet dat mijn kijkers denken: o, Enzo heeft geen diploma, dan kan ik nu ook wel met school ophouden. Het is echt een kans van één op een half miljoen dat je zoveel succes hebt, andere mensen kunnen hun kans op school pakken. Ook al lukt het op de ene school niet, zorg dan dat je iets doet wat je wel kan halen, zeg ik tegen ze. Ik wil mijn kijkers niet het idee geven dat ze er zonder papiertje ook wel komen. "

Saaie dag
Zelf zat Enzo een jaar lang te gamen op zolder. Opgesloten, onbereikbaar voor zijn moeder en vrienden. Rokend, ook wiet. Van de combinatie met al dat binnenzitten kreeg hij hartkloppingen, zei de dokter. Enzo zette de knop om, stopte met roken en drinken, werkte met fitness zijn babybuikje weg. "Mijn broer Milan zei: je werkt wel aan je lichaam, maar je moet ook aan je toekomst denken. Ik was eerst nog eigenwijs, toch gaf het me een positieve vibe." Na een spoedcursus van Milan, ook een vlogger, begon hij zelf met video's.

Hij heeft ook weleens een saaie dag - 'heel weinig hoor'- en dan pakt hij een thema waarvan hij weet dat zijn kijkers ermee zitten en waar hij zelf last van heeft gehad. Scheiding - zijn moeder is drie keer gescheiden en hij is tien keer verhuisd. Of pesten - voordat hij een populaire lolbroek werd, werd hij uitgescholden en buitengesloten op zijn nieuwe school in Den Haag. "Ik kwam uit Assen, zie je daar maar eens te redden als Drentse jongen met een accent. En dan ook nog met zo'n achternaam."

"Mijn ouders moesten na hun scheiding steeds verhuizen, ik werd gepest. Dan kun je wel zeggen dat je een moeilijk leven hebt gehad. Maar juist omdat je dat hebt meegemaakt, leer je. Ik heb geen contact meer met mijn vader. Mijn moeder weet ook dat ik daar avonden om heb gehuild. Ik ben er zo vaak mee geconfronteerd dat mijn moeder weer ergens alleen kwam. Met een stiefvader kan acht van de tien mensen het niet vinden. Ik ook niet. Zo'n figuur heeft het gevoel dat hij de vaderrol moet overnemen. Onzin, die moet gewoon de vriend van mijn moeder zijn."

Boehhhh!
Enzo wil zijn kijkers laten lachen. Maar hij wil meer: "Ik wil ze helpen. Als puber zie je heel veel dingen negatief, het is heel moeilijk dat om te schakelen naar positiviteit. Je denkt dat het vanzelf wel goedkomt. Toen ik nog een heel erg eigenwijze puber was, zag ik ook niet in dat ik mijn gedrag moest veranderen. Je moet zelf stappen zetten, ook de moeilijkste. Je moet gedisciplineerd zijn. Je moet niet stoppen na een maand twee keer in de week fitnessen. Je moet doorgaan, er honderd procent voor gaan. Dat wil ik meegeven aan mijn kijkers: hoe naar het ook is, je komt er sterker uit. Het is een cliché, maar zo is het wel. Het komt goed!"

En nu nog even lachen. Boehhhh! Daar staat Enzo wéér achter de wc-deur, de schrik is net zo groot als de eerste keer. Enzo, op de vlog: "Ze trapte er gewoon weer in. Geniaal!"

De held van zijn fans

Enzo Knol (Assen, 1993) verhuisde met zijn moeder en broer naar Den Haag, waar hij op school werd gepest totdat hij van zijn nadeel - zijn achternaam - een grap wist te maken. Enzo heeft sinds vorig jaar een eigen kanaal op YouTube. Daar zet hij twee keer per dag een filmpje op. Hij houdt regelmatig meetings voor zijn fans. Zij kunnen daar een selfie maken met hun held. In Utrecht waren zij zo opdringerig dat Enzo door de politie moest worden afgevoerd. Bij een recente meeting hield hij daarom tot in de ochtend geheim waar in Amsterdam de fans precies werden verwacht. Enzo Knol is ambassadeur van De Blauwe Kaart, een actie voor sportief gedrag op het voetbalveld. Wat hij in de toekomst gaat doen weet hij niet: 'Ik leef van dag tot dag.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden