enz. enz.

De nieuwe Nederlands kampioen Poetry Slam is de 27-jarige Najiba Abdellaoui. Ze versloeg vrijdag in Tivoli, Utrecht, negen winnaars van lokale slams en in de finale de doorgewinterde performer Gijs ter Haar. Een groter contrast was nauwelijks denkbaar. Abdellaoui, klein van stuk, wat verlegen in haar optreden, soms van papier lezend. En dan de boomlange Ter Haar, 45 jaar, met een getekend gezicht, kaalgeschoren kop en tatoeages van zijn schouders tot zijn polsen – en met een ongelofelijk warme uitstraling. De jury (Tjitske Jansen, Joost Prinsen en Piet Gerbrandy) was over beide finalisten zeer te spreken maar sloeg Ter Haar nét iets hoger aan. Het publiek beloonde Abdellaoui echter met een luider applaus, wat de weegschaal naar haar kant deed doorslaan. Abdellaoui wint 1000 euro, staat volgende zomer op Lowlands en vertegenwoordigt Nederland tijdens het World Slampionship in mei in Parijs.

Elasthaan, picoliste, poerementator – Van Dale kent ze niet. Maar als Trouw-lezers hun zin kregen, stonden die woorden straks in de kruiswoordtest, net als bekotebikkerd, felicidades, habseligkeit(en), hennegatkoker, inbreilocatie en tatami.

Honderden hebben de kans gegrepen om voor 2009 een woord voor de dagelijkse toets van taal- en zaakkennis in te sturen. De meesten kozen ook een datum van publicatie – soms een zondag. Menigeen leek vooral te mikken op een verrassend effect in zijn naaste omgeving. Onder de inzendingen zijn termen als trouwdag, jarig, (ver)jaardag en (koos)namen van partners dan ook niet ondervertegenwoordigd.

Sommigen veronderstelden, wellicht terecht, bij hun medeoplossers een topografische kennis van Nederland die zich tot de kleinste dijkdorpen en meertjes uitstrekt. Ook neologismen ontbraken niet, getuige de inzending van o.a. smoeskroeg (’café waarvan de uitbater een smoes verzint om roken te kunnen toestaan’) en zelfs jédebéën (’een kruiswoordtest van JdB oplossen’). Voor een enkeling is het jammer dat Trouw niet over elastische diagrammen beschikt, waarin ook woorden van meer dan dertien letters passen.

De voorraad inzendingen, van achterbaks tot zaagbek, is meer dan voldoende om in 2009 elke dag minstens één inzend(st)er te belonen. Helaas is de verdeling over het jaar wat aan de scheve kant. Velen mikten op bliksemsnelle bediening: in januari zou JdB soms vrijwel het halve diagram met ingestuurd materiaal kunnen vullen, terwijl in de laatste maanden van 2009 menige dag maagdelijk is gebleven.

Om met twee simpele opgaven te besluiten: JdB doet z’n best om zoveel mogelijk ’verlangens’ (6 letters) te ’vervullen’ (9).

Het toneelgezelschap D'Electrique speelt aanstaande zaterdag 20 december zijn laatste voorstelling. Met de slotvoorstelling van de pathologische komedie Lex valt na 25 jaar het doek voor het onconventionele theatergezelschap van Ko van den Bosch.

Dat heeft theaterbureau Hummelinck Stuurman gisteren bekendgemaakt. D'Electrique krijgt door een besluit van het Fonds voor de Podiumkunsten geen subsidie meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden