enz. enz.

In de Amersfoortse wijk Vathorst wordt Sk8park Amersfoort aangelegd, het grootste openluchtskatepark van Europa. Inlineskaters, skateboarders en BMX’ers (fietscross) kunnen vanaf eind december hun kunsten vertonen op een terrein van 4000 vierkante meter. Sk8park Amersfoort wordt op 29 december geopend. Professionals uit de skate- en BMX-wereld geven demonstraties en er zijn workshops.

Het concert dat Dries Roelvink 28 januari zou houden in Ahoy’ Rotterdam gaat niet door, omdat twee sponsors zich hebben teruggetrokken. Het optreden wordt mogelijk verplaatst naar een nog nader te bepalen datum. Voor het concert dat ’I love Dries’ zou gaan heten, was plaats voor 8000 mensen. Zeker 7000 kaarten waren al verkocht.

Een van de bedrijven zou in financiële problemen verkeren en kon daarom zijn verplichtingen niet nakomen. Het andere bedrijf heeft de bestelde kaarten geannuleerd, aldus het management van Roelvink.

In de Bibliothèque Nationale in Parijs is een exemplaar van de oudste catalogus van de bibliotheek van de universiteit van Franeker opgedoken. De Friese stad had van 1585 tot 1811 een universiteit. De catalogus is gedrukt in 1601. Het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar meldde maandag dat het boekwerkje 52 pagina’s telt. Er staat precies in hoe de ongeveer vierhonderd boeken in de universiteit stonden, in welke kast en op welke plank. Volgend jaar brengt Tresoar een heruitgave met toelichting uit.

Het toneelpubliek kijkt uit naar de negen uur durende theatermarathon ’Odysseus’ van toneelgroep De Appel in Den Haag. De première is pas op 23 december, maar met 32 uitverkochte voorstellingen is al 65 procent van de kaarten weg. ’Odysseus’ volgt op de ongeveer even lange marathon ’ Tantalus’ 2003/2004), waarvoor de kaarten ook als warme broodjes over de toonbank gingen en die wegens groot succes vele extra voorstellingen beleefde. ’Odysseus’ naar Homerus wordt gespeeld in een regie van Aus Greidanus en is van 18 december tot en met 1 juni te zien in het Appeltheater in Den Haag. Het origineel werd bewerkt door Aus Greidanus, Alain Pringels en Jules Terlingen. Acteurs zijn onder anderen Sacha Bulthuis, Geert de Jong en Hugo Maerten (Odysseus).

In het centrum van Utrecht komt volgend jaar een bronzen beeld van Herman Berkien. Na het overlijden van de Utrechtse cabaretier/liedjesschrijver in 2005, ontstond het idee om als eerbetoon een standbeeld te maken. De stichting Vrienden van Herman Berkien heeft nu de benodigde 25.000 euro ingezameld. Het streven was het beeld op 11 november te onthullen. Dit was namelijk de trouwdag van Herman Berkien en zijn vrouw Inge. Deze datum is niet gehaald, maar komend voorjaar moet het beeld een plek krijgen op het Ledig Erf in de Domstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden