enz. enz.

Morgen opent het Spoorwegmuseum in Utrecht de tentoonstelling VRACHT84NL met de onthulling van de nieuwe elektrische locomotief ‘BR 189’ die vanaf december op de Betuweroute gaat rijden. In de tentoonstelling laten vijftien historische en hedendaagse goederenwagons zien welke goederen en vrachten over het spoor werden én worden vervoerd. Verder is er een multimediale ruimte ingericht waarin grote ijzeren containers staan opgesteld. Hier worden bezoekers meegenomen op wereldreis per boot, vrachtwagen en per trein. Zo is de weg te zien die alledaagse goederen afleggen, alvorens ze bij mensen in de huiskamer te zien zijn. VRACHT84NL is vanaf woensdag geopend voor het publiek en is nog te zien tot en met 31 maart 2008.

Het nieuwe rijbewijs op creditcardformaat blijkt populair. Binnen een jaar zijn twee miljoen van deze nieuwe rijbewijzen uitgegeven. Dat houdt in dat een op de vijf rijbewijsbezitters een pasje . Het nieuwe formaat werd op 1 oktober vorig jaar ingevoerd. Vooral in de eerste weken was er een ware stormloop bij de gemeentehuizen. Veel mensen wisselden hun nog niet verlopen roze papiertje in voor het handige pasje. De stijging van het aantal afgegeven rijbewijzen is een verdubbeling ten opzicht van eerdere jaren.

De in Kazachstan geboren Alan Buribayev wordt chef-dirigent van Het Brabants Orkest (HBO). Hij volgt Marc Soustrot op die een jaar geleden afscheid nam. De benoeming van Buribayev is pas per september 2008 van kracht, maar het orkest geeft 11 oktober het eerste concert onder zijn leiding in Eindhoven. De 28-jarige Buribayev is momenteel chef-dirigent van het symfonieorkest in het Zweedse Norrköping. Hij blijft ook daar voorlopig actief. De Kazach studeerde in zijn geboorteland aan het conservatorium voor dirigent en bekwaamde zich op de viool. Hij won diverse internationale muziekprijzen. Hij maakt dit seizoen ook zijn debuut als gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het Pianotrio Suleika heeft de Kersjesprijs 2007 in de wacht gesleept. Maurice Lammerts van Bueren (piano), Sanne Hunfeld (viool) en Pepijn Meeuws (cello) krijgen een bedrag van 50.000 euro. De violisten-studiebeurs van 15.000 euro ging naar Lisanne Soeterbroek en dirigent Ivo Meinen kreeg datzelfde bedrag. Het in 1994 opgerichte Kersjesfonds (genoemd naar dirigent Anton Kersjes) is een van de grootste particuliere cultuurstimuleringsfondsen. De musici nemen hun prijzen op 18 december in het Amsterdamse Concertgebouw in ontvangst.

Tijdens het Gala van de Nederlandse Dans, vrijdag in Maastricht, zijn de VSCD Dansprijzen uitgereikt. De Zwaan voor de beste dansprestatie ging naar Michele Jimenez voor haar rol in ’Carmen’ van het Nationale Ballet. Beste dansproductie was ’HELL’ van Emio Greco/PC. Caroline Harder, van de Rotterdamse Dansgroep en later Dance Works kreeg een Gouden oeuvre-Zwaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden