enz. enz.

Dj Tiësto heeft de Buma Exportprijs 2007 gewonnen. Tijs Michiel Verwest, zoals hij echt heet, heeft het afgelopen jaar de meeste cd’s, dvd’s en andere geluidsdragers in het buitenland verkocht.

Jerney Kaagman, directeur van Buma Cultuur, maakte de winnaar gisteren bekend. In de telling zijn zowel albums, singles als downloads en tracks op verzamelalbums inbegrepen.

Tiësto krijgt de prijs uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala op 5 maart. Dan worden ook de Buma Zilveren en Gouden Harpen uitgereikt.

Met de bus naar een popconcert. Het kan binnenkort. Mojo Concerts, Amsterdam Arena, Gelredome Arnhem en evenementenorganisator Loc 7000 gaan samenwerken met het bedrijf TripTicket voor een beter publieksvervoer van en naar grootschalige popconcerten. Bezoekers kunnen vanuit heel Nederland met speciale bussen naar het concert. Na afloop brengen de touringcars de concertgangers weer thuis. De eerste evenementen waarvoor TripTicket vervoer aanbiedt, zijn de shows van Anouk in het Gelredome op 28 en 29 maart. Op internet zijn de beschikbare opstapplaatsen vermeld en kunnen bezoekers een buskaartje kopen.

De wereldberoemde stier Herman is klaar voor het grote publiek. Het opgezette dier is vanaf vrijdag te zien in het Leidse museum Naturalis. Medewerkers van het museum begonnen in juli 2006 met het opzetten van Herman. Voor zijn huid werd een frame van hout met staal op maat gemaakt. Om spieren, pezen en vet na te maken, spoten preparateurs er een soort purschuim op en kneedden zij het verder met klei en lijm. Vervolgens moest Herman een half jaar drogen in een speciale ruimte. „Daarna heeft hij nog lang moeten wachten voordat er een plekje in het museum vrijkwam”, zegt een woordvoerster van het museum. „Herman is van flinke omvang en het ontbrak ons lange tijd aan ruimte om hem te exposeren.” Herman werd wereldberoemd als het eerste grote genetisch gemodificeerde zoogdier. De stier bracht zijn ’pensioen’ door in een stal op het terrein van Naturalis. Hij overleed 2 april 2004 op dertienjarige leeftijd aan artrose.

Rapper Blaxtar gaat Europese en Afrikaanse jongeren bewustmaken over de hiv-aidsproblemen in Afrika. Daarvoor gaat hij in de Afrikaanse staat Malawi op Virus Free Generation Hip Hop Tournee. Blaxtar zal samen met de lokale rapper G.O.S.P.L.E. drie nummers over hiv en aids opnemen voor het Hip Hop Tour album. Ze geven tijdens de tiendaagse reis workshops aan lokale jongeren. Ook bezoeken de rappers plaatselijke hiv- en aidsprojecten. Aan de Virus Free Generation Hip Hop Tour doen vijf Europees-Afrikaanse artiestenkoppels mee, die gezamenlijk een album produceren. Ieder koppel maakt drie nummers, die worden opgenomen in Afrikaanse landen. Nederland is vertegenwoordigd door Blaxtar en Ninthe, die in Zuid-Afrika het album zal afronden. Het album wordt in mei 2008 uitgebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden