enz. enz

In het Amsterdamse Tropentheater begint vanavond het negende Amnesty International Filmfestival. Het festival duurt tot en met zondag 18 maart en wordt op verschillende plaatsen in Amsterdam en Den Haag gehouden. Informatie daarover is te vinden op www.amnestyfilmfestival.nl. Lilian Gonçalves-Ho Kang You, voorzitter van het internationale bestuur van Amnesty International, opent het festival. Op het openingsprogramma staat de vertoning van ’The Mark of Cain’, de film die onlangs op het filmfestival van Rotterdam de Movies that Matter Award won. De film gaat over misdragingen van Britse militairen in Irak. Regisseur Marc Munden, hoofdrolspeler Shaun Dooley en scenarioschrijver Tony Marchant zullen vanavond aanwezig zijn.

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen hebben een muziekkussen voor alzheimerpatiënten ontwikkeld. Het luisteren naar licht klassieke muziek of liedjes van vroeger maakt de patiënten in de laatste stadia van dementie rustig. De uitvinding bestaat uit een mp3-speler die in het kussen wordt ingebouwd. De uitvinding is ontstaan uit de samenwerking van studenten van de opleiding Elektrotechniek, de Academie voor de Verpleegkunde, de Academie voor Gezondheidsstudies en het Instituut voor ICT.

Het Zuidelijk Toneel en regisseur Olivier Provily hebben besloten uit elkaar te gaan. De samenwerking is ’vastgelopen’. Zakelijk leider Gerard Tonen van het gezelschap zei gisteren dat de afgelopen twee jaar de persoonlijke relatie tussen Provily en de acteurs, artistieke leiding en directie steeds verder is verslechterd. Directe gevolgen voor de optredens van Het Zuidelijk Toneel zijn er niet. Op 1 augustus komt de relatie formeel tot een eind. Provily kreeg met zijn voorstelling ’Lichaam’ die tot en met 15 maart loopt, slechte kritieken. Trouw-recensent Hans Oranje heeft het over een ’pijnlijke mislukking.

Een team van negentien Chinese kunstenaars heeft uit 207 ton ijs een dierenrijk gebeeldhouwd dat te zien is in Madurodam. De ijzige dierenwereld toont beesten uit vijf delen van de wereld: Europa, Afrika, Azië en de Noord- en Zuidpool. Bioloog Midas Dekkers opent vandaag de Magic Ice Zoo. Vanaf morgen kan het publiek de ijsbeelden bekijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden