Enz. enz.

De Franse pianist Jean-Philippe Collard vervangt vanavond Martha Argerich bij het concert dat het Philharmonia Orchestra geeft in het Concertgebouw in Amsterdam. Argerich heeft haar optredens in Nederland – gisteren verscheen ze ook niet in Eindhoven – afgezegd wegens vermoeidheid. Vorig seizoen moest Argerich – een notoir afzegster – als speciale gast verstek laten gaan op het galaconcert ter ere van het jubileum van de Meesterpianisten-serie in Amsterdam. Het programma van het concert is ongewijzigd. Voor de pauze speelt het Philharmonia Orchestra onder leiding van Charles Dutoit Debussy’s ’Jeux’ en Ravels Pianoconcert in G, na de pauze klinken de ’Images’ voor orkest van Debussy en Ravels ’La valse’.

Veel ouders beginnen te laat met zakgeld en te weinig ouders geven hun kinderen kleedgeld. Bovendien vinden veel ouders dat hun kinderen geen eigen geld nodig hebben omdat zij toch alles voor hen betalen. „Onverstandig”, vindt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat onderzoek heeft gedaan naar de financiële opvoeding. Zo leren kinderen niet met geld om te gaan. Om ouders een handje te helpen komt het Nibud met het boek ’Financiële opvoeding? Dat doe je zo!’ en met een ’financiële opvoedtest’.

De meeste ouders geven hun kind pas zakgeld als het negen jaar is. Volgens het Nibud kan dat al vanaf zes jaar. Ook adviseert het Nibud jongeren vanaf twaalf jaar kleedgeld te geven. Nu krijgt maar 30 procent van de tieners tussen twaalf en veertien kleedgeld. Kleedgeld is leergeld, aldus het Nibud. Met een eigen budget leren kinderen te begroten en keuzes te maken.

Naar de zin van het Nibud betalen ook te veel ouders het mobieltje van hun kinderen. Ruim de helft van de jongeren tussen de vijftien en de achttien betaalt de kosten zelf. „Veel te weinig”, aldus het Nibud. Jongeren moeten leren dat bellen geld kost en dat zij die uitgaven in de gaten moeten houden, willen ze niet financieel in de knel komen.

Driekwart van de kinderen tussen de twaalf en de veertien heeft een eigen betaalrekening. Maar de meeste ouders vinden het niet goed dat hun kind bankzaken via internet regelt. Aankopen via internet worden steeds populairder en dus zouden ouders hun kroost hierop juist goed moeten voorbereiden.

Meer info: www.nibud.nl.

Mannen downloaden vaker illegaal muziek dan vrouwen. Het zijn dan ook overwegend mannen die vinden dat de overheid niet moet optreden tegen deze praktijken. Dat blijkt uit een onderzoek van Synovate/Interview-NSS en MTV Networks dat gisteren gepresenteerd werd.

Meer dan de helft van de 302 ondervraagden geeft toe wel eens muziek van het internet te halen zonder ervoor te betalen. Hierbij maken mannen vaker dan vrouwen gebruik van programma’s om via internet muziek uit te wisselen.

Uit het onderzoek blijkt dat de ouderwetse radio nog steeds favoriet is. Bijna de helft van de jongeren tussen de 25 en 35 stemt regelmatig af op radiozenders om muziek te luisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden