enz. enz.

Goed nieuws voor de gehaasten onder ons die ’s ochtends steeds de lastige keuze moeten maken tussen koffie zetten of douchen. Dankzij een speciale cafeïnehoudende zeep kan het nu beide tegelijk. Met Shower Shock is het een kwestie van inzepen en vijf minuten laten intrekken om de nodige dosis cafeine binnen te krijgen. Volgens de uitvinders geeft dat hetzelfde effect als het drinken van twee kopjes koffie. „Je bloeddruk en polsslag gaan omhoog, waardoor je je zo’n vier uur lang alerter en wakker voelt”, zo liet Jennifer Kuropkat in de Engelse krant The Guardian weten.

De koffiezeep is nog niet wetenschappelijk getest. Veel deskundigen lijkt het onwaarschijnlijk dat een douchebeurt voldoende is om zoveel cafeïne in het bloed op te nemen. Na een test van de publieke omroep van Canada, CBC, kon na gebruik van de zeep geen cafeïne in het bloed van de proefpersonen worden aangetoond. Volgens hen zou het eerder de pepermuntgeur van de zeep zijn die je het gevoel geeft wakker te worden.

De zeep is in ieder geval een leuk cadeau. Het is op internet te koop en kost 5,15 euro.

Zanger, cabaretier en acteur Gerard Cox opent morgen in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling ’Grijsaards in zwart-wit’. Het museum heeft hem gevraagd vanwege zijn opvallende grijze haardos en ’omdat hij de ouderdom zo mooi kan vertolken’. Op de expositie geven ruim honderd prenten uit de eigen verzameling een overzicht van de beeldvorming over oude mensen. Vroeger werden grijsaards gerespecteerd vanwege hun wijsheid en vroomheid. Maar tegenover dit stereotiepe beeld staat ook het beeld van de depressieve, door zijn nageslacht gehate, gierige en zelfs op seks beluste oudere. Deze visies op ouderdom kennen een lange traditie. Aan de verbeelding hiervan hebben Nederlandse prentkunstenaars uit de 16de en 17de eeuw, zoals Lucas van Leyden, Hans Bol, Hendrick Goltzius, Rembrandt van Rijn en Abraham Bloemaert, een belangrijke bijdrage geleverd. Kunsthistorica Anouk Janssen schreef een boek over de verbeelding van de ouderdom in de Nederlandse prentkunst, uitgegeven door Walburg Pers. De expositie duurt tot en met 29 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden