enz. enz.

Tijdens de komende ZaterdagMatinee van 31 maart zou Ingo Metzmacher het Radio Filharmonisch Orkest dirigeren in muziek van Beethoven (Derde symfonie) en Carter (’Symphonia: sum fluxae pretium spei’). Het zou Metzmachers eerste optreden in Nederland zijn na zijn heftig bekritiseerde Mozart-Trilogie bij De Nederlandse Opera en na zijn onverwachte aankondiging daarna dat hij zijn contract bij DNO na slechts drie jaar niet zou verlengen. Metzmacher is ziek en het concert wordt ongewijzigd overgenomen door Jaap van Zweden. Metzmacher wordt nu in mei verwacht bij DNO waar hij het Koninklijk Concertgebouworkest zal leiden in Schrekers opera ’Die Gezeichneten’.

Schiermonnikoog is vanaf vrijdag 6 april vanuit twee plaatsen met de veerboot bereikbaar. Rederij Wagenborg vaart al jaren vanuit Lauwersoog op Schier. Bij wijze van proef wordt nu ook vanaf het nieuwe Friese recreatiestadje Esonstad gevaren. Esonstad ligt bij Oostmahorn. De veerdienst gaat elke dag een keer vanuit Esonstad naar het Friese waddeneiland en terug varen. Voor de uur durende veerdienst heeft Wagenborg de catamaran MS Esonborg aangetrokken. Dat schip voer eerder tussen Huizen en Almere en biedt plaats aan 85 mensen. De dubbele veerdienst is een proef die tot de herfstvakantie duurt.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn gisteren de genomineerde titels voor de Libris Literatuurprijs bekendgemaakt. Dat zijn ’Boven is het stil’ van Gerbrand Bakker, ’De Pruimelaarstraat’ van Louis van Dievel, ’Tirza’ van Arnon Grunberg, ’Het derde huwelijk’ van Tom Lanoye, ’Didar en Faroek’ van Sana Valiulina en ’De verering van Quirina T.’ van L.H. Wiener. De Librisprijs bedraagt 50.000 euro. Het winnende boek wordt op 7 mei bekendgemaakt. Juryvoorzitter Cox Habbema is teleurgesteld over het literaire niveau en het ’doelgroepenproza’ van vele van de ingezonden titels, vooral van vrouwelijke auteurs. Zo’n vijfendertig van de 160 boeken bewezen ’dat literatuur meer kan zijn dan een spelletje’. Vorig jaar won ’Waar was je nou’ van K. Schippers.

Sinds kort is de website van Bibliotheek Rotterdam, www.bibliotheek.rotterdam.nl, uitgebreid met een nieuw onderdeel: ’Schatkamers van de bibliotheek’. Deze nieuwe, interactieve website leidt de bezoeker via een spannende virtuele reis naar de ondergrondse gewelven van de bibliotheek. Eenmaal daar aangekomen, kan men in thematisch ingerichte kamers afbeeldingen uit de topstukken van de bibliotheek zeer gedetailleerd bekijken. De Erasmuscollectie en de Rotterdamcollectie zijn de eerste collecties die digitaal op de ’Schatkamers van de bibliotheek’ te bewonderen zijn. Met name de Erasmuscollectie is bijzonder: er zijn zeldzame stukken bij, zoals diverse handgeschreven brieven van Erasmus en verschillende edities van zijn bekendste boek, de ’Lof der Zotheid’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden