enz. enz

De KRO Detectivesite (www.detectives.kro.nl) is een handtekeningenactie gestart voor het behoud van de BBC-detectiveseries Dalziel & Pascoe en The Inspector Lynley Mysteries. De BBC wil ermee stoppen. Mediadirecteur Ton Verlind van de KRO zei gisteren dat het tijd voor actie is.

De omroep gaat de handtekeningen half september overhandigen aan de BBC. „Als we niks doen, gaat een mooi tv-genre verloren”, aldus Verlind. Detectiveliefhebbers die ook vinden dat de stekker niet uit de BBC-series getrokken mag worden, kunnen een mail sturen naar de detectivesite met als onderwerp ’NEE’.

De Amerikaanse Emilie Gordenker wordt per 1 januari directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Gordenker (1965, Princeton, New Jersey) is nu Senior Curator Nederlandse en Vlaamse kunst in de National Gallery of Scotland in Edinburgh. Zij volgt in Den Haag Frits Duparc op die het rustiger aan wil doen. De Amerikaanse Gordenker, die dankzij haar Nederlandse moeder vloeiend Nederlands spreekt, heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in de Verenigde Staten aan het Institute of Fine Arts van de universiteit van New York. In 1998 is zij daar gepromoveerd op een dissertatie over de Vlaamse 17de-eeuwse schilder Anthony Van Dyck.

De band Krezip speelt vrijdag niet op het Haagse popfestival Beatstad. De gemeente Den Haag heeft het optreden afgezegd, omdat zo veel publiek wordt verwacht bij het podium op de Grote Markt, dat de veiligheid van de bezoekers niet kan worden gegarandeerd.

Arwin Touw, organisator van Beatstad, spreekt van een grote tegenvaller. „Krezip was een van de hoofdacts. De gemeente stelde mij maandag op de hoogte van de afzegging. We zijn nu hard op zoek naar een vervangende band, maar vier dagen voordat het festival begint is dat best lastig.”

Beatstad is dit jaar voor de derde keer. De meeste optredens, van onder meer de Amerikaanse zangers Pink, Ilse de Lange en Di-rect zijn zaterdag op het Malieveld.

Omdat er in de beruchte canon van de vaderlandse geschiedenis van de Commissie Van Oostrom niets over de klassieke muziekcultuur in Nederland voorkomt, gaat de NPS een eigen klassieke muziekcanon samenstellen. Het radioprogramma Viertakt op Radio Vier gaat in de middaguitzendingen van 16.00 tot 18.00 uur van 3 september tot en met 12 november steeds een onderwerp uit de canon belicht. Een commissie bestaande uit Emile Wennekes (hoogleraar Utrecht), Hans Heg (voormalig muziekcriticus), Anneke Hogenstijn (adjunct-directeur Concertgebouw), Jaap van Zweden (dirigent)en Liza Ferschtman (violiste) heeft maar liefst vijftig onderwerpen geselecteerd waaruit het publiek uiteindelijk een top vijf moet samenstellen. De gegadigden voor de canon lopen uiteen van personen als Willem Mengelberg, Bernard Haitink, Jacob Obrecht, Peter Schat en de familie Andriessen tot instellingen als het Amsterdamse Concertgebouw, de ZaterdagMatinee, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Festival Oude Muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden