Enz. enz.

Acteur Cees Geel vervangt Roef Ragas in ’Knielen op een bed violen’, de toneelbewerking van de gelijknamige bestseller-roman van Jan Siebelink. Roef Ragas overleed eind augustus vorig jaar aan de gevolgen van een hartaanval. Geel (42) verwierf bekendheid met zijn hoofdrol in ’Simon’, waarvoor hij een Gouden Kalf voor beste mannelijke hoofdrol won. In het theater speelde hij in verschillende producties van het RO Theater en Het Nationale Toneel en hij was te zien in de musical ’De 3 Musketiers’. Madeleine Matzer maakte een toneelbewerking van de roman en regisseert daarnaast de voorstelling. Eerder verdiende Matzer lof met de regie van ’Hokwerda’s kind’ naar het boek van Oek de Jong. ’Knielen op een bed violen’ gaat op 20/3 in première in de Verkadefabriek in Den Bosch en is t/m 31 mei op tournee.

Per augustus 2008 treedt de Braziliaanse dirigent Celso Antunes aan als chef-dirigent van het Groot

Omroepkoor. Hij volgt Simon Halsey op, die deze positie sinds 2002 bekleedt. Halsey blijft vanaf juni

2008 als gastdirigent aan het Groot Omroepkoor verbonden. Van 2002 tot 2007 was Celso Antunes chef-dirigent van The National Chamber Choir of Ireland. Vorig seizoen was hij voor het eerst te gast bij het Groot Omroepkoor. Antunes, geboren in 1959 in São Paulo, studeerde zang en directie aan de universiteit van São Paulo. Antunes beheerst een omvangrijk repertoire, dat reikt van Monteverdi tot hedendaagse componisten.

The Beatles gaan de ruimte in. De Nasa heeft het 40-jarig jubileum van het nummer ’Across the Universe’ aangegrepen om de hit via een netwerk van antennes de ruimte in te sturen. ’Across the Universe’ wordt gericht op de Poolster, 431 lichtjaren verwijderd van de aarde. Ex-Beatle Paul McCartney is supertrots over het project. „Goed gedaan, Nasa. Stuur mijn beste wensen naar de buitenaardse wezens.”

De ruimtevaartorganisatie zendt het nummer maandagavond om middernacht uit. Fans van The Beatles zijn opgeroepen op hetzelfde moment de song af te spelen.

Cultuurinstellingen hebben voor de komende vier jaar minstens twee keer zoveel subsidie aangevraagd als er voor hen in de rijkspot zit. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. De termijn voor de aanvragen voor de periode 2009-2012 sloot donderdagavond. 314 instellingen vroegen in totaal 181 miljoen euro aan. „Dit is op jaarbasis twee tot drie keer meer dan beschikbaar zal zijn”, aldus het departement.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden