Enthousiaste gids door het wereldwijde literatuurweb

De gisteren overleden schrijver en literatuurkenner Pieter Steinz was voor veel mensen een enthousiasmerende voorganger in de wereldliteratuur. Niet alleen door de liefde waarmee hij in NRC Handelsblad meesterwerken aanprees, maar ook door de schema's - 'literaire webben' - waarin hij de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur met elkaar verbond. 'Boeken borduren voort op andere boeken, thema's worden op verschillende manieren uitgewerkt, eeuwige personages keren in uiteenlopende vormen terug. Literatuur ..... is onderdeel van een wereldwijd web...', zoals hij in 2012 bij zijn afscheid van de NRC schreef. Niet alleen gaf Steinz, van huis uit historicus, de hoge literatuur een plekje in zijn schema's, ook sprookjes, detectives en pulp hoorden er voor hem bij.

Hij verliet toen de journalistiek om directeur te worden van het Nederlands Letterenfonds. Dat bleek van korte duur, toen in 2013 duidelijk werd dat hij de spierziekte ALS had. In snel tempo takelde hij fysiek af. In 2014 en 2015 schreef hij in NRC Handelsblad wekelijks over de voortgang van zijn ziekte. In elke aflevering - die gezien zijn ziekte een opvallend opgewekte toon hadden - verbond hij zijn ervaringen van die week aan een boek.

Ook na dat jaar schreef Steinz, die toen al moest praten via zijn iPad waarop hij de woorden intikte, nog veel krantenartikelen over boeken die net uit waren.

Steinz zelf schreef ook boeken, waarin hij lezers de weg wees door de wereldliteratuur, onder meer 'Lezen &cetera' (2003) en 'Steinz - Gids voor de wereldliteratuur' (2015) dat hij samen met dochter Jet schreef. Zijn grootste succes was 'Made in Europe' (2014), waarin hij culturele meesterwerken uit de Europese geschiedenis - van de Griekse tragedie tot Monty Python - besprak. Steinz werd 52 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden