'Enschede voor zelfde rechter als Hengelo'

ENSCHEDE - Het middelste deel van de Lipperkerkstraat in Enschede, nog geen 300 meter lang, is een dorado voor liefhebbers van hasj en wiet. Aan het smalle straatje zijn vier coffeeshops gevestigd: Ketama, Miami, Erciyes en de Peter Bar.

Op de parkeerplaats van het pand waarin naast elkaar de Peter Bar en Erciyes gevestigd zijn, staan kort na het middaguur al twee auto's met Duitse kentekenplaten. De bezitters genieten binnen van een 'joint'. De schattingen van het percentage Duitsers op het totale klantenbestand van de 21 coffeeshops in Enschede, variëren van 40 tot 80.

Het besluit van de gemeente Enschede, dat de plaatselijke coffeeshops van 1 oktober af geen softdrugs meer mogen verkopen aan “niet in Nederland wonende personen” is een onderdeel van het 'uitsterfbeleid' dat burgemeester en wethouders op de coffeeshops gaan loslaten.

“Die regeling is al een uitsterfbeleid op zichzelf. Als Duitse klanten daar niet meer zouden mogen kopen, heeft een groot aantal coffeeshops geen bestaansrecht meer”, voorspelt mr. R. M. Speijdel, die de belangen van zeven Enschedese coffeeshop-eigenaren behartigt.

Enschede wil van alle hasjwinkeltjes af en het liefst zo snel mogelijk. De reden waarom B en W, na jaren van gedogen, de coffeeshops willen zien verdwijnen, is simpel: de klachten van omwonenden over vermeende overlast door bezoekers van coffeeshops stapelen zich op. Vijfentwintig omwonenden van de winkeltjes in de Lipperkerkstraat klagen in een brief aan de gemeente over verkeersoverlast, geschreeuw door bezoekers in de late uren en vervuiling in de vorm van het op straat weggooien van injectiespuiten, (bier)blikken en het aantreffen van braaksel op de stoep.

“De problemen rond coffeeshops in Enschede spitsen zich toe op de Lipperkerkstraat, waar inderdaad sprake is van een hoge concentratie shops”, erkent advocaat mr. Speijdel. “De gemeente heeft dat zelf in de hand gewerkt door vergunningen af te geven. Het is te gek om alle 21 coffeeshops in Enschede te laten bloeden voor de problemen die er zijn in de Lipperkerkstraat.”

De kans dat het Enschedese 'uitsterfbeleid' succesvol zal zijn, lijkt sinds eergisteren aanzienlijk gereduceerd. Het vonnis waarin de Almelose bestuursrechter mr. J. H. Keuzenkamp bepaalde dat coffeeshop 'Happy Days' in Hengelo door de gemeente op onjuiste gronden werd gesloten, biedt de exploitanten van hasjwinkels in het naburige Enschede weer perspectief. Happy Days werd voor drie maanden gesloten, omdat de Hengelose politie had geconstateerd dat er cannabisprodukten werden verkocht aan Duitsers. Dit was in strijd met de gedoogrichtlijnen van Hengelo, waarin verkoop van softdrugs aan niet in Nederland woonachtige buitenlanders wordt verboden. Deze richtlijn is volgens de Almelose rechter wegens discriminatie in strijd met de Grondwet.

Enschede wil de verkoop van softdrugs aan 'niet in Nederland wonende personen' (lees: Duitsers) per 1 oktober ook taboe verklaren, maar doet er volgens advocaat mr. Speijdel verstandig aan om nog eens goed na te denken over deze nieuwe regel. “Anders komen we onherroepelijk bij dezelfde rechter uit als coffeeshop Happy Days.”

Hasan Carakus, de uitbater van coffeeshop Erciyes aan de Enschedese Lipperkerkstraat, heeft zich inmiddels verzekerd van de diensten van mr. J. J. A. Bos, die namens de eigenaar van 'Happy Days' naar de Almelose rechter stapte. “Meneer Bos heeft mij verzekerd, dat wat voor Hengelo geldt, ook voor Enschede geldt”, stelt Carakus tevreden vast.

Hasan Carakus, die het percentage Duitse klanten op het totale bestand van coffeeshop Erciyes op ruim 40 procent schat, acht het voornemen van Enschede om de verkoop van softdrugs aan buitenlanders taboe te verklaren in de praktijk niet uitvoerbaar. “Daar komt niets van terecht”, hoont hij. “Wat je krijgt, is een verplaatsting naar de straat. Er onstaat alleen een nieuwe baan: die van boodschappenjongen voor Duitse klanten. Ze wachten zelf buiten en laten de hasj door een Nederlandse jongen kopen. Simpel.”

Weinig handvatten

De 31-jarige Turk runt coffeeshop Erciyes, sinds zijn kameraad drie maanden geleden de eigenaar van de aanpalende coffeeshop Peter Bar met vier kogels neerschoot. Voor burgemeester J. Mans van Enschede was dat aanleiding om zowel de Peter Bar als Erciyes een week op slot te doen, maar juridisch waren er te weinig handvatten om beide zaken definitief te sluiten.

Carakus is sinds 1 augustus officeel mede-eigenaar van Erciyes, wil hij nog wel even kwijt. Daarmee heeft hij alvast een voorschot genomen op het per 1 oktober van kracht wordende 'uitsterfbeleid' van de gemeente. Met ingang van die datum mogen coffeeshops in Enschede niet meer van eigenaar veranderen. Bij verkoop vervalt de vergunning en nieuwe worden er niet meer afgegeven. “Ook deze nieuwe regeling zal ik bij de rechter gaan aanvechten”, kondigt advocaat mr. Speijdel aan. “Als je een coffeeshop niet meer verkopen kunt, wordt de eigenaar daarmee gedupeerd. Ik zal in een proefproces door de rechter laten toetsen of dat zo maar kan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden