Enschede rouwt in stilte

enschede – Ze hadden hun dierbaren ’s ochtends al in alle stilte herdacht bij het monument ’Het verdwenen huis tussen hemel en aarde’ in de rampwijk Roombeek in Enschede en op de brandweerkazerne. ’s Middags keerden de nabestaanden van de 23 dodelijke slachtoffers van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 terug voor de officiële herdenking.

Honderden mensen woonden gistermiddag de sobere plechtigheid bij op de rampplek, een park op de voormalige locatie van vuurwerkfabriek S.E. Fireworks die tien jaar geleden op een zonnige middag explodeerde en de wijk Roombeek verwoestte. Ook oud-premier Wim Kok en voormalig burgemeester Jan Mans waren aanwezig bij de herdenking.

De herdenkingsplechtigheid onderstreepte dat tien jaren als één dag lijken voor veel nabestaanden en ooggetuigen. Nabestaanden legden bloemen en kransen voor het monument met de namen van de 23 slachtoffers.

Burgemeester Peter den Oudsten stond in zijn toespraak ook stil bij de zeventig slachtoffers van de vliegramp in Tripoli en hun nabestaanden. „Wij weten wat voor impact een ramp voor iemand kan betekenen”, zei hij. „Niets is vanzelfsprekend meer. Je kunt letterlijk alles in één keer kwijt raken.”

Den Oudsten noemde zijdelings het politieonderzoek naar de toedracht van de vuurwerkramp dat is heropend na nieuwe getuigenverklaringen. „Iedereen hoopt dat de raadsels die er zijn, worden opgelost”, zei hij. Hij wees verder op de solidariteit die na de ramp in de wijk, de stad en het land ontstond. Veerkracht is volgens hem kenmerkend voor de stad. „Kijk maar eens om je heen”, zei hij doelend op de nieuwe huizen en kantoren rondom het jonge park, de plek waar ooit S.E. Fireworks stond.

Exact om vijf voor half vijf, het moment van de eerste ontploffing tien jaar geleden, luidden alle kerkklokken in Enschede. De vlaggen hingen halfstok. Bij deze herdenking werden bij wijze van uitzondering de namen van de slachtoffers opgelezen. Ook na de één minuut stilte bleef het publiek zwijgzaam.

In het nieuwe regiomuseum TwentseWelle, is de expositie ’Veerkracht, echo van een ramp’ te zien. Een jongetje kijkt gefascineerd naar de vuurwerkexplosies op de schermen, terwijl zijn familie daarop oude bekenden herkent. Nieuwe generaties en bewoners van het herbouwde Roombeek mogen niet vergeten wat er gebeurde, stelt de Stichting Herdenking Vuurwerkramp. Een plek en een moment om aan de slachtoffers te denken en hen te eren, blijft nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden