Enschede huivert om grotere vuurwerkopslag

Enschede en vuurwerk, het blijft een heikel thema sinds de vuurwerkramp van 13 mei 2000 (23 doden). Vuurwerkondernemer Frits Pen uit Enschede kan erover meepraten. In 2007 was hij de eerste die na de ramp weer een vuurwerkshow in de stad mocht houden. Hij schonk Enschede een evenement in het Volkspark. Negatieve reacties bleven uit. Maar nu hij zijn opslagplaats wil uitbreiden van 50 ton vuurwerk naar 350 op het Euregio-bedrijfspark, komen die alsnog.

Ineens realiseert Enschede zich dat er nog steeds vuurwerkopslagplaatsen zijn. Dream Fireworks van Pen is een van de twee in Enschede. Het bedrijf verzorgt in heel Nederland vuurwerkevenementen, zoals die tijdens de jaarwisseling op de Erasmusbrug in Rotterdam. Sinds de jaren negentig verdient Pen zijn geld met vuurwerk in Enschede.

De vergunningaanvraag voor zijn uitbreidingsplan in een huis-aan-huisblad leek niemand op te vallen, tot ineens een anonieme wijkbrief opdook die RTV Oost bereikte. Op een infobijeenkomst woensdag zei een verontruste buurtbewoonster erachter te zitten, meldt Twentse Courant Tubantia. Komende week volgt nog een bijeenkomst. Daarna nemen Enschede en de provincie Overijssel een besluit. De emoties wegen mee, meldt het stadbestuur.

Communicatiestrateeg Danny de Vries, wiens filmbeelden van de vuurwerkramp in 2000 de wereld overgingen, snapt de oplaaiende emoties wel. Daartegen kan volgens hem geen zinvol argument op. De vuurwerkramp blijft Enschede's tere plek. "Als je die hebt meegemaakt, komen de herinneringen weer boven. Waarom per se zo'n grote opslag juist in Enschede, als je weet dat het zo gevoelig ligt?"

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden