Enschede haalt vuurwerk weg bij Haarman

De gemeente Enschede heeft gisteren bij vuurwerkbedrijf Haarman 12000 kilo zwaar vuurwerk in beslag laten nemen. Volgens de gemeente heeft het bedrijf geen ruimte om het zware vuurwerk veilig op te slaan.

De gemeente en Haarman bakkeleien al maanden over de veiligheidseisen. Sinds de vuurwerkramp op 13 mei ziet het college streng toe op de gang van zaken bij het enig overgebleven vuurwerkbedrijf in Enschede. Volgens wethouder E. Koopmans wil het gemeentebestuur zo het geschonden veiligheidsgevoel bij de bevolking herstellen.

Omgekeerd voelt Haarman zich gecriminaliseerd. Zijn bedrijfspraktijk doet niet onder voor die van andere vuurwerkopslagen. De Raad van State boog zich gistermiddag op verzoek van Haarman in een spoedzitting over de in beslagname. De raad acht zulks rechtmatig.

Haarman Vuurwerk wordt nu door Enschede afgerekend op een landelijk probleem, dat in 1991 al door TNO was aangekaart, na het vorige vuurwerkongeval in Culemborg. Het vuurwerk dat uit China wordt ingevoerd, is vaak zwaarder dan het etiket vermeldt. Bij de in beslag genomen partij is dat ook weer het geval: een deel ervan is van het kaliber 1.1, terwijl het etiket spreekt van het lichtere 1.3.

Haarman voelt zich daarvoor niet verantwoordelijk en wijst op de TNO-constatering dat er fout wordt geclassificeerd in China. ,,De overheid moet haar taak op zich nemen en het vuurwerk controleren als het wordt geïmporteerd. Ik had siervuurwerkbommen van 1.3 en 1.4 besteld. Kennelijk is er in China al fout geclassificeerd.''

Dat de partij deels van een zwaarder kaliber is, bleek bij een controle van het Milieu Inlichtingen en Opsporingsteam (MIOT) van het ministerie van vrom. Het MIOT onderzoekt ook 45 andere grote vuurwerkopslagen. Haarman Vuurwerk is de eerste vuurwerkopslag waar het MIOT de resultaten van bekend heeft gemaakt. De gemeente Enschede had het bedrijf tot donderdag de tijd gegeven de 12000 kilo vuurwerk uit de opslagplaats te verwijderen. Haarman kon echter zo gauw geen andere opslagplaats vinden. Het in beslag genomen vuurwerk is afgevoerd naar twee munitiedepots van Defensie in Drenthe en Brabant. De omwonenden zijn ingelicht over de actie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden