Enquêtecommissie Fyra kan aan de slag

Beeld anp

De parlementaire enquêtecommissie kan aan de slag met het onderzoek naar de mislukte Italiaanse Fyratreinen. Vandaag op de laatste Kamerdag voor het kerstreces stemde op de PVV na de hele Tweede Kamer in met de instelling van de commissie. De PVV vond het budget van 2,16 miljoen euro voor de enquête veel te hoog. Ook de SP en GroenLinks hadden moeite met de kosten maar stemden toch in.

Voorzitter Madeleine van Toorenburg (CDA) was verrast door het afhaken van PVV'er Machiel de Graaf. Ze wees erop dat het voorstel over de reikwijdte en het budget van de voorbereidende commissie unaniem was, dus ook steun kreeg van de Kamerleden van de PVV en de SP die hierin zaten. Volgens Van Toorenburg is de ruim 2,1 miljoen een realistische begroting, waarin echt alles is opgenomen. Het gaat om onderzoek, ondersteunende diensten, tv-uitzendingen voor de openbare gesprekken, maar ook een bezoek aan het bedrijf AnsaldoBreda in Italië is een optie.

Allerlei mankementen
De Tweede Kamer stelde de enquête naar de Fyra in om boven tafel te krijgen wat er precies is misgegaan met de snelle trein uit Italië. De trein werd na vele jaren vertraging vorig jaar december in gebruik genomen maar werd al na enkele weken uit de roulatie genomen vanwege allerlei mankementen. Sindsdien zitten Nederland en Italië elkaar in de haren. De commissie gaat vooral uitzoeken welke belangen er speelden, hoe de besluitvorming liep en welke rollen de overheid en het bedrijf hadden. 'Er is al veel bekend, maar niet de onderliggende gegevens. Wij willen alle stenen omkeren', aldus Van Toorenburg.

De commissie heeft 80 mensen op het oog om aan de tand te voelen over de gang van zaken, zei Van Toorenburg in een toelichting. Het zijn volgens de commissie cruciale spelers bij de overheid, de politiek, het bedrijfsleven en andere instanties die betrokken waren bij de snelle trein. Ze komen eerst in een besloten gesprek aan bod en de commissie maakt daarna een selectie voor de openbare gesprekken. Genodigden zijn verplicht te verschijnen en moeten een eed afleggen. Van Toorenburg wilde niet zeggen wie op de lijst staan. Pas bij de publicatie van het onderzoek, medio 2015, zal de hele lijst openbaar worden.

De Fyracommissie heeft het hele jaar nodig voor de voorbereidingen en het feitenonderzoek en denkt in december 2014 met de openbare gesprekken te beginnen.

PVV Kamerlid Machiel de Graaf.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden