Enquête: Palestina, Israël of geen oplossing

Een aanzienlijke meerderheid van de Palestijnen (70 procent) zegt niet te geloven dat het plan van de Israëlische premier Sjarons om weg te trekken uit de Gazastrook en delen van de Westelijke Jordaanoever serieus is.

Eveneens een meerderheid geeft de bezetting, Israël en diens premier Sjaron de schuld van de verslechterde politieke situatie en uitzichtloosheid in de Palestijnse gebieden. Zeventig procent gelooft niet meer in de haalbaarheid van een akkoord.

De meeste Palestijnen denken dat ook als Israël de afscheidingsmuur rond de Westelijke Jordaanoever afbouwt, dit niet van invloed zal zijn op de acties (aanslagen) die Israël zal uitvoeren.

Een meerderheid (63,6 procent) van de Palestijnen is gekant tegen een staken of gedeeltelijk staken van alle Palestijnse militaire acties (aanslagen) in Israël. In oktober 2003 was dat 51,8 procent.

Een meerderheid (65,4 procent) is voor voortzetting van de intifada en het houden van militaire operaties als gepast antwoord gedurende de huidige politieke situatie. Tegelijkertijd neemt het aantal Palestijnen dat tegen voortzetting van de huidige politieke situatie is, toe: van 16,6 procent in december 2002, naar 21,7 in oktober 2003, naar 27,2 nu.

Het zijn enkele van de uitkomsten van een opinieonderzoek van het JMCC (Jerusalem Media and Communication Center), een Palestijnse denktank.

De peiling werd gehouden in de eerste week van juni toen het Israëlische optreden in Rafah en de vele doden nog vers in het geheugen lagen.

Volgens gegevens van het Palestijnse Rode Kruis werden de afgelopen maand 128 Palestijnen gedood en raakten 188 gewond.

Over de positie van de eigen leiders toonden de ondervraagden zich verdeeld. Zo zei 47 procent niet tevreden te zijn over de prestaties van Jasser Arafat, tegenover 48 procent die dat wel was.

Arafat en zijn Fatah zijn nog steeds het populairst, maar tegelijkertijd zegt 29 procent van de Palestijnen geen van de leiders te vertrouwen.

De ondervraagden kregen ook een vraag voorgelegd over de uiteindelijke oplossing (al zien ze die op korte termijn niet zitten). De vraag luidde: 'Sommigen geloven dat een twee staten-oplossing (een Palestijnse en Israëlische staat) de beste oplossing is voor het Arabisch-Israëlisch conflict, terwijl anderen menen dat historisch Palestina niet verdeeld kan worden en de beste oplossing een bi-nationale staat is waarin Palestijnen en Israëliërs gelijke rechten hebben. Welke oplossing prefereert u?'

44,5 procent van de ondervraagden zei voor een twee-staten oplossing te zijn; 26,5 procent voor een bi-nationale staat; 11,1 procent voor een Palestijnse staat in heel Palestina; 13, procent antwoordde dat er geen oplossing is; 2,3 procent wil een islamitische staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden