'Enquête naar corruptie Golkar verspilde tijd'

JAKARTA - Parlements- en Golkar-voorzitter Akbar Tandjung heeft voor het eerst toegegeven dat hij in 1999, vlak voor de eerste vrije verkiezingen in Indonesië, 10 miljoen gulden uit het staatsfonds Bulog heeft ontvangen. Maar Tanjung beweert dat hij het geld vervolgens 'eerlijk' verdeelde onder liefdadigheidsinstellingen. Aan welke is hij gek genoeg vergeten. Geen organisatie heeft zich tot nu toe gemeld. ,,Akbar is toch niet dement?'', schrijven de Indonesische media cynisch.

Wilma van der Maten

De omvangrijke corruptie-affaire is het tweede grote schandaal waarbij het staatsfonds Bulog is betrokken. Ex-president Wahid struikelde afgelopen augustus over eenzelfde soort zaak. Een parlementaire commissie achtte toen bewezen dat de ex-president 9 miljoen uit Bulog had doorgesluisd naar zijn vrienden.

Een parlementaire meerderheid vindt een nieuwe enquêtecommissie naar de verdwenen miljoenen nu verspilling van tijd. Zelfs al beweert de Indonesische rekenkamer dat vice-president Hamzah Haz en de huidige minister Yusril Mahendra van justitie eveneens smeergelden van Golkar ontvingen. Ook de voormalige opperbevelhebber van het leger ex-generaal Wiranto zou betrokken zijn. Hij kreeg 2,5 miljoen gulden om pro-Jakarta milities in Oost-Timor te trainen.

De Nationale Bewustwordingspartij (PKB) van ex-president Wahid eist een parlementair onderzoek. Verschillende parlementsleden beschouwen die lobby als wraak. Zij verwijzen de zaak liever door naar justitie. ,,Het openbaar ministerie onderzoekt de corruptie-affaire. We willen als parlement de aanklagers niet voor de voeten lopen'', zegt parlementariër Alvin Lei. Als vice-voorzitter van de parlementaire commissie die destijds Wahids vermeende corruptie onderzocht, wordt hij beschouwd als de motor achter Wahids val.

Een meerderheid van de politici vindt dat officiële verdachten niet door parlementariërs gehoord kunnen worden. Maar tegen ex-president Wahid liep destijd ook een strafrechterlijk onderzoek. Hij werd wel op het matje geroepen. ,,Dat was een politieke zaak. We kunnen niet op de stoel van de rechter gaan zitten'', meent Alvin Lei.

De Indonesische rekenkamer vermoedt dat bijna alle grote partijen tot aan hun nek bij deze corruptiezaak betrokken zijn. President Megawati beloofde tijdens haar inauguratie voorgoed met corruptie af te rekenen. Daarom zegt partijwoordvoerder Roy Janis dat Mega voor een onderzoekscommissie is. Maar de partij heeft geen meerderheid.

Voor justitie hoeft Golkar ook niet te vrezen. De zwakste schakel in Megawati's kabinet is de hoogste openbare aanklager. De gezapige Rachman kreeg van Mega de post om Golkar en de militairen te bedanken voor hun hulp bij de machtsovername.

De Hoge Raad sprak twee maanden geleden Golkar in dezelfde corruptie-affaire al vrij wegens gebrek aan bewijs. De kroongetuige, ex-directeur Rahardi van Bulog, verbleef toen nog ergens in een buitenland. Deze week meldde hij zich bij justitie waar hij Akbars betrokkenheid opbiechte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden