Enquête EU over LuxLeaks nabij

Genoeg parlementariërs steunen voorstel

Het Europees Parlement is een stap dichterbij een parlementaire enquête over belastingontwijking. Aanleiding zijn de LuxLeaks-publicaties over de Luxemburgse belastingafspraken met grote bedrijven.

De Groenen in het Europees Parlement slaagden er na enkele weken in om de benodigde 188 van de 751 parlementariërs achter het enquêtevoorstel te krijgen: de teller stond gisteren op 194. Aanvankelijk hadden de grote twee machtsblokken, de christen-democraten en de sociaal-democraten, hun leden afgeraden om de enquête te steunen. Maar inmiddels hebben genoeg 'losse' parlementariërs van alle fracties hun krabbel gezet.

Drie van de 26 Nederlandse Europarlementariërs steunen het voorstel: de twee GroenLinksers Bas Eickhout en Judith Sargentini en Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.

Een Europese parlementaire enquête verloopt anders dan een Nederlandse. Weliswaar mag de enquêtecommissie iedereen oproepen - ook de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie - maar er geldt geen opkomstplicht en de verhoren zijn niet onder ede.

Twee stappen zijn nog nodig om de enquête van de grond te krijgen. Eerst is goedkeuring nodig van de voorzitters van alle fracties, mogelijk vandaag. Vervolgens moet een meerderheid van de plenaire vergadering ervoor stemmen. Dat zou op 28 januari al kunnen.

Hoewel belastingzaken geen Europese, maar een nationale competentie zijn, willen de initiatiefnemers zo nauwkeurig mogelijk kijken naar belastingconstructies die grote bedrijven de afgelopen jaren hebben bevoordeeld, en of de controlemechanismen van de Europese Commissie goed hebben gewerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden