'Enorme steun' voor EU-petitie tegen abortus

December 2008: een betoging van de anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven in Amsterdam. Beeld anp
December 2008: een betoging van de anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven in Amsterdam.Beeld anp

De poging om abortus in Brussel op de agenda te zetten heeft succes. Een burgerinitiatief tegen abortus- wordt gesteund door bijna 1,9 miljoen EU-burgers.

Dat claimt de organisatie achter het initiatief, One of Us, op haar website. Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie sinds maart op om de geldkraan dicht te draaien voor alle activiteiten waarbij foetussen worden vernietigd. Dergelijke vernietiging gebeurt onder meer in abortusklinieken en bij wetenschappelijk onderzoek.

Ook verzetten de ondertekenaars zich tegen stamceltherapie en willen ze 'juridische bescherming van de waardigheid, van het recht op leven en de integriteit van elke mens vanaf de conceptie'. Het initiatief wordt in Nederland gesteund door zestien christelijke organisaties, van de Tweede Kamerfracties van de SGP en de ChristenUnie tot de rooms-katholieke kerk.

De score is nog niet definitief. One of Us gaat de lijst de komende weken zuiveren van eventuele ongeldige en dubbele stemmen. De organisatie heeft nog speelruimte, want de ondergrens voor goedkeuring ligt op 1 miljoen stemmen. Ook per land zijn er ondergrenzen, variërend van enkele duizenden tot enkele tienduizenden. De Commissie laat initiatieven met minder stemmen links liggen.

Commissie hoeft geen gehoor te geven
Bij genoeg stemmen mogen de organisatoren straks hun voorstel presenteren aan de Europese Commissie en het Europees Parlement. De Commissie moet daarna beslissen of ze aan het verzoek gehoor geeft en waarom. Het staat eurocommissarissen vrij om het voorstel naast zich neer te leggen.

One of Us roept bewust niet op tot een verbod op abortus, vertelde nationaal coördinator Michael van der Mast in maart in het Reformatorisch Dagblad. 'Dan krijg je meteen terug dat dit iets is van individuele lidstaten.' De kans dat Brussel de subsidies voor embryovernietiging stopzet is volgens hen groter. Die subsidies komen namelijk vanuit Brussel. 'Europa is dus zelf partij.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden