Enorm effect voedselprijzen op armoede

Wereldbank: 10 miljoen armen erbij als voedsel 10 procent duurder wordt

Een 10 procent hogere voedselprijs zal nog eens 10 miljoen mensen ter wereld extra onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag brengen. Die komen bovenop de 44 miljoen die bij de vorige prijspiek van juni vorig jaar al dieper in de armoede wegzonken.

De Wereldbank maakt zich grote zorgen over de effecten van de prijsstijgingen van basisvoedsel. De hoge en vooral beweeglijke prijzen zullen de komende tijd nog wel aanhouden, zo vreest de Wereldbank. "We zullen de armen die het grootste deel van hun inkomen aan voedsel besteden snel moeten beschermen", zei Wereldbank-topman Robert Zoellick gisteren bij de presentatie van een nieuwe peiling van de prijzen voor producten als suiker, maïs, tarwe en rijst.

Eigenlijk is de prijs van rijst de enige stabiele factor. Bij alle andere gewassen is sprake van een forse stijging ten opzichte van de prijzen van vorig jaar met als meetpunt maart. De gemiddelde voedselprijs ligt 36 procent boven die van vorig jaar. De maïs- (74 procent) en tarweprijzen (69 procent) zijn het meest gestegen. Mochten de prijzen in rap tempo door blijven stijgen dan verwacht de Wereldbank, bij een stijging met 30 procent, dat 34 miljoen mensen extra onder de armoedegrens verdwijnen. Zij voegen zich dan bij 1,2 miljard mensen die te weinig te eten hebben.

De Wereldbank geeft een groot aantal oorzaken voor de prijsstijgingen. Zo zijn er tegenvallende oogsten, kleine voorraden, gebruik van gewassen voor biobrandstoffen en het instellen van exportheffingen. De prijsstijgingen komen ook door de recent sterk gestegen olieprijs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden