Enkele sneeuwbuien

Een jaar geleden werd op 4 maart een nieuw landelijkmaartrecord gemeten met -20,7º in Marknesse. Vanochtend is hetniet zo koud, maar ik sluit niet uit dat het de afgelopen nachtlokaal -10° is geweest. Gedurende de afgelopen meteorologischewinter, december tot maart, is het nergens kouder geweest dan -9,9º. Vanmiddag komt de temperatuur uit op circa 3°. Verdervallen er onder invloed van een zich wederom versterkendlagedruksysteem voor de Noorse kust en boven de Noordzee enkelesneeuwbuien. De zon komt er ook geregeld aan te pas en het waaitmatig, aan zee krachtig uit het westen tot noordwesten.

Morgen opnieuw winterse buien en na overwegend lichte vorstin de nacht wordt het maximaal 4-5°. De wind is matig, aan zeekrachtig uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. Volgendeweek houdt het wisselvallige weer aan. Het lijkt wel wat minderkoud te worden, maar zeker is dat allerminst gezien de vrijzuidelijke positie van de straalstroom en de zich handhavendeScandinavische vrieskou.

Conform de seizoensprognose van de Noorse weerdienst verliepde meteorologische winter in Noorwegen regionaal ruim 3 gradente zacht. Met maart op de kalender wordt evenwel uit een ijzigvaatje getapt. In de regio Finnmark meldde Cuovddatmohkkidonderdag -40,2°, gisterochtend was het zowaar -41,3º. In eenreeks beginnende in 1967 is het daar in maart niet eerder zo koudgeweest. In Kautokeino werd met -40,8º het stationsrecord uitmaart 1940 onderschreden, maar in de periode 1970-95 is het op14 maart 1981 wel eens -43,3º geweest. Het meetpunt was toen opeen andere plek gesitueerd en kennelijk vinden de Noren deverschillen tussen positie A (voor 1970 en na 1995) en B(1970-1995) te groot om de reeksen samen te voegen. Het Noorsemaartrecord dateert trouwens uit 1888 en bedraagt -45,1º teKarasjok.

Na regionaal intensieve sneeuwval (Gouda en Boven-Hardinxveld10 centimeter) en een 'zomers aandoend onweer' te Schiedam, vroorhet gisterochtend vroeg plaatselijk matig. Silvolde, Achterhoekmeldde -8,5° en Leeuwarden -7,2º. Wel ontstond onverwachtdichte tot zeer dichte mist die zich lang wist te handhaven. Inde regio Hoorn vroor het vrijwel de hele dag. Elders ook zon enin het noorden en noordwesten enkele 'uitsneeuwende buien'. InWinkel viel 3 cm. De storing, die in de Ardennen en Duitslandzware sneeuwval veroorzaakte, bracht bij ons alleen in het zuidenvan Limburg wat lichte sneeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden