Enkele buien

JORALF QUIST

Op de Europese weerkaart was de afgelopen twee maanden vrijwel constant hogedruk in onze omgeving. Depressies konden de weg naar ons land niet vinden en werden met een grote boog afgevoerd richting Scandinavië of de Middellandse Zee. De afgelopen week ontstonden er wat gaten en wisten enkele storingen het land over te trekken. Lokaal trokken er enkele pittige regen- en onweersbuien over en viel er 10 tot 20 millimeter, maar op veel plaatsen bleef de neerslag beperkt en staat de teller op slechts enkele millimeters.

Dit weekend weet een lagedrukgebied zich uit te breiden richting Duitsland. Daardoor komt Nederland in een noordwestelijke stroming, met als gevolg lagere temperaturen, enkele buien en meer bewolking. Maar dit lijkt onvoldoende om de aanhoudende droogte op te lossen.Een verandering in het grootschalige patroon lijkt voorlopig nog niet voorhanden.

Vandaag begint met bewolking en er trekken vanuit het westen buien over het land. In de middag kunnen deze in het oosten iets steviger uitpakken, mogelijk met onweer. In het westen klaart het dan op en breekt de zon door. De maxima vallen, met 14 graden aan de kust en 16 tot 18 graden in het binnenland, lager uit dan we de laatste tijd gewend zijn. Daarbij staat een matige, in het noorden vrij krachtige westen- tot noordwestenwind. Vanavond en vannacht is het overal droog en komen geregeld opklaringen voor. Het koelt af naar 9 graden aan zee tot 4 graden in het binnenland.

Ook morgen is er vrij veel bewolking, maar langs de kust breekt de zon af en toe door. Er komen geregeld buien voor en bij een stevige noordwestenwind wordt het niet warmer dan 13 tot 16 graden. De dagen daarna verlopen licht wisselvallig met een mix van buien, bewolking en zonnige perioden. De maxima liggen rond 15 graden, maar richting het volgende weekend lijkt de temperatuur wat op te lopen.

Extremen op 14 mei
Hoogste maximum: 30,5 in 1943

Laagste minimum: 0,1 in 1909

Meeste neerslag: 17,7 mm in 1971

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden