Enige oppositiepoliticus verliest zetel

Interview Regeringspartij Ethiopië wint verkiezingen met 100 procent

Girma Seifu Maru (55) moest de afgelopen vijf jaar, als enige oppositielid in het Ethiopische parlement, helemaal alleen opboksen tegen de 546 leden van de regerende partij. Maar nu is zelfs zijn zetel verdwenen.

De parlementsverkiezingen in Ethiopië zijn opnieuw gewonnen door de regeringspartij EPRDF, zo heeft de kiescommissie deze week bekendgemaakt. De uitslag: 100 procent van de kiezers stemde op de regeringspartij. Exit dus voor het enige tegengeluid.

Dat is zelfs voor Ethiopië ongekend. Verkiezingen in het land eindigen meestal met 90 procent steun voor de regeringspartij. De oppositie spreekt van een stembusgang omgeven door fraude, intimidatie en zelfs moorden.

Hoewel Girma's moties nooit werden aangenomen, zag het enige parlementslid van de oppositie toch een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. Zijn partij Eenheid voor Democratie en Gerechtigheid (UDJ) had ten minste een zetel. "Het was nooit mijn doel om nieuwe wetten in te voeren, dat zou onrealistisch zijn. Maar er zal nu geen waakhond meer zijn die nagaat of de regels gevolgd worden. Nu kan het parlement helemaal gebruikt worden voor partijgerelateerde activiteiten."

In Ethiopië regeert de Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF) al sinds 1991. De partij heeft alle macht in handen. Hoewel Ethiopië internationaal wordt geprezen vanwege de snel groeiende economie, wordt de regering ook bekritiseerd door internationale mensenrechtenorganisaties. Kritische geluiden worden onderdrukt. Het nieuwe parlement komt pas begin oktober voor het eerst bijeen onder leiding van premier Hailemariam Desalegn. Hij volgde Meles Zenawi, het grote brein achter de EPRDF, na diens overlijden in 2012 op.

Het was in maart al duidelijk dat Girma en zijn oppositiepartij niet mee zouden doen aan de verkiezingen. De partij was onder overheidscontrole geplaatst. Bijna alle leden van UDJ stapten op omdat de nieuwe partijvoorzitter niet door henzelf, maar door de kiescommissie werd gekozen. Girma: "Zodra je groeit vindt de overheid een manier om je neer te halen." De kiescommissie had daarvoor al de algemene ledenvergadering van UDJ afgekeurd.

Girma beaamt dat angst overheerst in Ethiopië. "Maar oppositiepartijen hadden beter hun best moeten doen om hun eigen waarnemers in elk stemlokaal te hebben", vult hij aan. De Afrikaanse Unie stuurde als enige internationale waarnemers en bestempelde het proces vervolgens als geloofwaardig. De Europese Unie zag af van een missie. Eerdere aanbevelingen over eerlijke verkiezingen, in 2010, zijn door de Ethiopische overheid in de wind geslagen.

De laatste keer dat de oppositie in Ethiopïe hoop had, is alweer tien jaar geleden. Bij de verkiezingen van toen duidden de eerste uitslagen op een nederlaag voor de regeringspartij EPRDF. Toen die uiteindelijk toch won, braken protesten uit in de hoofdstad Addis Abeba. Bijna tweehonderd mensen vonden de dood na optreden van de oproerpolitie.

Aan de muur van het krappe kantoor van Girma hangen inspirerende uitspraken van de Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King, bekend om zijn geweldloze verzet tegen racisme. "Maar als Ethiopiërs voor een gewelddadige manier kiezen, dan is dat omdat het huidige systeem hun geen andere keuze laat", zegt Girma.

Vorige week kondigde de Amerikaanse president Barack Obama aan om eind juli een bezoek te brengen aan Ethiopië. Op sociale media worden veel vragen gesteld: waarom ver-eert Obama Ethiopië met een bezoek terwijl journalisten en oppositieleden het land zijn ontvlucht of in de gevangenis zitten op beschuldiging van terrorisme? Girma: "Ethiopië is een trouwe bondgenoot. Het laat het de Verenigde Staten drones uitvliegen vanaf zijn grondgebied en Ethiopische troepen vechten tegen terreurgroep Al-Shabaab in Somalië."

Girma, geschoold als econoom, is nu nog parttime bedrijfsconsultant. Na zijn laatste parlementszitting binnenkort wordt hij fulltime consultant. Dat zal niet vanzelf gaan. "Veel mensen zijn bang om met mij te werken, omdat ze er dan van verdacht zullen worden de oppositie te steunen."

Girma maakt vaak mee dat hij een opdracht daarom uiteindelijk niet krijgt. "Maar als ik de overheid mocht adviseren, zou ik ze aanraden om het parlement af te schaffen: het is niet meer relevant nu de regering alle zetels heeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden