Enige bemoediging voor Ajax

Ajax-aanvoerder Suarez duelleert met Roda JC-verdediger Lachambre. (FOTO EPA) Beeld
Ajax-aanvoerder Suarez duelleert met Roda JC-verdediger Lachambre. (FOTO EPA)

amsterdam – - Westerse ogen kijken er vreemd van op als een voetballer, vlak voordat een prestatie van hem wordt verwacht, met een pas geboren kindje op zijn arm het veld betreedt. Ajax-aanvoerder Suarez, Uruguayaan uit de Zuid-Amerikaanse cultuur van familietrots, aanhankelijkheid én ver doorgevoerd pathos, droeg zaterdagavond zijn dochtertje de Arena in, leverde haar na de toss af in de catacomben, rende het veld weer op en ging voetballen tegen Roda JC–zoals hij altijd voetbalt.

Niet alledaags, en een gewoonte moet het maar niet worden, maar zaterdag was het zo’n avond waarop het uiteindelijk dan nog wel kon ook, met zo’n typisch Nederlandse competitiewedstrijd van het voorspelbare genre. Het is dat Suarez’ speelstijl–ongedurig, soms wild, vrijwel altijd in beweging–zoiets niet toestaat, maar hij had met enige fantasie nog met het kind in de armen kunnen spelen ook tegen Roda JC, dat zich zonder slag of stoot overgaf in Amsterdam (3-0).

Verder doormijmerend kon op de kabbelende avond ook de gedachte opkomen dat de zwak verdedigende Limburgers op hun manier het belang van het Nederlandse voetbal wilden dienen. Roda JC bleek een bereidwillige opponent voor Ajax, kort vóór het tweede voorrondeduel in de Champions League van woensdag met Dinamo Kiev. Plaatsing voor dat toernooi zou vooral in financieel opzicht niet alleen voor Ajax welkom zijn, maar sportief ook voor het nationale voetbal in bredere zin.

Met de ervaringen van het roemloos uitgeschakelde AZ nog vers in het geheugen, mag voorlopig van het op dat niveau evenzeer onervaren FC Twente als enige rechtstreeks geplaatste Nederlandse club ook niet al te veel worden verwacht. Niet dat het verre van geroutineerde Ajax voor een volwaardige bijdrage garant zou kunnen staan, maar met twee vertegenwoordigers zou het al jaren karig bedeelde Nederland er in elk geval in kwantitatief opzicht weer eens iets beter opstaan.

Welnu, Roda JC deed zaterdag zo’n beetje alles wat in zijn vermogen lag om Ajax bemoedigd op pad te sturen naar de tweede wedstrijd tegen Dinamo Kiev, waarvoor ook de redelijk gunstige uitgangspositie (1-1) al hoop biedt. In alle drie doelpunten hadden de spitsen van Ajax, Suarez en zijn nieuwe kompaan El Hamdaoui, een aandeel. Na de eerste tekenen in Kiev openbaarden zich opnieuw glimpen van een mogelijk vruchtbare samenwerking, al werd de aanvallers meermaals de helpende hand toegestoken.

Neem het eerste doelpunt. Het was wel heel koddig om te zien hoe de bal uiteindelijk terecht kwam bij doelpuntenmaker El Hamdaoui, nadat Suarez zich met een al typerende klutsactie van verdediger Lachambre had ontdaan. Addo trapte de bal na Suarez’ voorzet onbeholpen tegen zijn ploeggenoot Svürd, waarna El Hamdaoui dankbaar kon intikken (1-0). Vóór de derde treffer, een intikker van de wéér door Suarez bediende El Hamdaoui (3-0), had Roda-verdediger Kah zich op knullige wijze verkeken op een hoge trap van Van der Wiel.

Voor het tegenwicht dient dan ook te worden vermeld dat het tweede doelpunt louter als een toonbeeld van aanvallende (slag)vaardigheid kon worden aangemerkt. Suarez stuurde de bal naar de verre hoek, nadat de Limburgse defensie was gespleten door een subtiel tikje van El Hamdaoui (2-0).

De ex-AZ-spits kon glimlachend vaststellen dat het ’al aardig’ loopt tussen hem en Suarez, maar trainer Jol stipte doelbewust óók aan dat er in de eerste helft toch nog enige gaatjes in zijn aanhoudend kwetsbare defensie waren gevallen. Een kans voor de volledig vrij opgedoken Janssen, die de bal op doelman Stekelenburg schoot, vormde de voornaamste waarschuwing voor het aanstaande duel met Kiev.

Maar dat was van later zorg, op een avond waarop na de intocht van dochter Suarez het derde Ajax-doelpunt het 50.000ste in de eredivisie bleek te zijn. Waarvan akte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden