Weblog

Eng

Voor de derde dag achtereen staan de kinderen om 5.00 uur naast mijn bed. Ze hebben nog steeds de zomertijd in hun systeem...

Nicolien van Vroonhoven-Kok en Tweede Kamerlid CDA

Eentje naast me kan ik nog wel stil houden, twee wordt al lastiger, en als er dan nog één bij komt, is er maar een oplossing, we gaan naar beneden om flesjes melk te maken. Zo zitten we om 5.15u met z’n allen op de bank naar Dora en haar vriendjes te kijken.

Als ik tegen negenen in de hal van het Tweede Kamergebouw mijn handtekening op de presentielijst zet, heb ik het gevoel al een hele dag achter me te hebben. Wat gaan we vandaag doen?

Vanmorgen een stevig gesprek met VNO-NCW over de maatschappelijke onderneming. Het CDA heeft een aantal troetelkindjes en dit is daar één van. Ziekenhuizen, woningbouwcorporaties, scholen, ze moeten meer vrijheid krijgen om te ondernemen en te concurreren. Goed geregeld moet dan wel worden dat de winsten die ze maken niet wegvloeien naar de bestuurders. De winst moet gegarandeerd ten goede komen aan de kwaliteit van de scholing, de zorg etc die ze verzorgen.

Het leuke van de maatschappelijke onderneming is dat je centraal in het burgerlijk wetboek de grote lijnen kan regelen. Nieuw is boodschap van de werkgevers niet voor me. Het veld ziet de meerwaarde nog steeds niet. En als trekker van dit onderwerp vanuit de fractie baal ik daar wel van. Ik begrijp de kritiek ook wel. Waarom zou een ziekenhuis voor de maatschappelijke ondernemings-vorm kiezen als dat geen voordelen met zich meebrengt? Wil de Minister van justitie de maatschappelijke onderneming levensvatbaar maken, dan moet hij het veld iets bieden. In ieder geval zal hij zijn collega-bewindspersonenen ervan moeten overtuigen dat voor een maatschappelijke onderneming die zich aan het BW onderwerpt, al die kleine sectorregeltjes geschrapt kunnen worden. Rigoureus. Dat vinden ze op de departementen natuurlijk eng. Toch moet ik hier écht iets zien te bereiken, anders is de maatschappelijke onderneming gedoemd te mislukken.

's Middags zit ik commissievergadering met de minister van en de staatssecretaris voor Justitie. Een saai en droog en weinig enerverend debat. De Kamerleden (6 deze keer) ploegen de begroting door. Wat we vandaag aan techniek wegkauwen, hoeft de begrotingsbehandeling volgende week niet te belasten. Zo kunnen we het debat volgende week lekker politek houden. Ik zit naast Arda Gerkens (SP), ondanks het politieke kleurverschil één van mijn beste maatjes in de Kamer. Op veel punten trekken we samen op. We heben zelfs samen een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de zwarthandel in concertkaartjes tegen te gaan. Ik vraag haar of ze volgende week het stokje van dit blog wil overnemen en dat doet ze graag.

Straks kan ik tussendoor heel even naar huis om met de kids te eten. Om 19.30u moet ik me weer melden voor de eerste campagnebijeenkomst in het stadhuis. Dat zal ook wel weer een latertje worden. Hopelijk slapen de kinderen vanavond wel goed door...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden