Engie gaat toch niet boren bij Schiermonnikoog, ondanks toestemming rechter

De vuurtoren van Schiermonnikoog. Beeld anp
De vuurtoren van Schiermonnikoog.Beeld anp

Energiebedrijf Engie gaat toch niet boren naar aardgas bij Schiermonnikoog. Het concern maakte dit vanochtend bekend, opmerkelijk genoeg vlak nadat de rechter definitief goedkeuring verleende voor de eerste proefboringen bij het Waddeneiland. Het project blijkt te duur en omstreden.

Frank Straver

Engie trekt zijn plannen in na maandenlange gesprekken met natuurorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, Milieudefensie en Urgenda. De milieuclubs jubelen over de 'doorbraak'. Ze hopen dat alle energiebedrijven en financiers zich nu tegen gasboringen het Natura 2000-gebied keren.

Een woordvoerder van Engie zegt dat allerlei 'juridische, technische en maatschappelijke' redenen meespeelden bij het besluit om het project te schrappen. Maar zij bevestigt dat doorslaggevend was dat de gasboring duur zou uitpakken - deels door nieuwe wetgeving - terwijl het tot ophef en slechte PR zou leiden.

Het bedrijf had al jaren plannen klaarliggen om op zoek te gaan naar gas in de bodem van het Wad, vijf kilometer boven Schiermonnikoog. Vooral afgelopen jaar ontstond hier ophef over. De Nederlandse dochteronderneming van het Franse concern Engie (vroeger GDF Suez) ging toch door met de voorbereidingen en vergunningsprocedures. Het energiebedrijf ging wel in onderhandeling met de natuurorganisaties, verenigd in de ‘Brede Coalitie Niet Boren voor Schiermonnikoog’.

De coalitie is dolblij dat Engie nu toch besluit om van de boringen af te zien. Het bedrijf levert de verkregen vergunningen voor proefboringen - bedoeld om winbaar gas op te sporen - weer in.

Onacceptabel

Winning van gas, een fossiele brandstof, in het Waddengebied ligt zwaar onder vuur. Volgens milieuorganisaties is het onacceptabel dat er nieuwe projecten voor gaswinning in dit beschermde natuurgebied mogen starten. Het Waddengebied staat genoteerd op de internationale lijst van Unesco voor werelderfgoed.

Juist vandaag gaf de Raad van State definitief groen licht aan Engie voor het uitvoeren van de eerste boringen bij 'Schier'. De hoogste bestuursrechter keurde alle bezwaren van de Waddenvereniging tegen de vergunningen af. De vrees voor verstoring van het landschap en schade aan fora en fauna waren onterecht, oordeelde de rechter. Opmerkelijk dus, dat Engie precies nu afhaakt.

Er zijn nog wel meer energiebedrijven met boorplannen in het Waddengebied. De Waddenvereniging hoopt dat ook die bedrijven hun plannen nu zullen intrekken. Het succes voor de milieugroepen volgt kort op het besluit van de Rabobank om geen projecten voor gaswinning in de Wadden te financieren. Directeur Arjan Berkhuyzen van de Waddenvereniging zegt: "De tijd lijkt rijp om helemaal te stoppen met alle plannen voor nieuwe gaswinning in het waddengebied."

Risico

In een interview met Trouw zei directeur Gerald Schotman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in november dat hij, in overleg de omgeving, door wil gaan met een nieuwe gasboring onder de Wadden. De NAM, een samenwerkingsverband van Shell en ExxonMobil, wil daarbij schuin boren, vanaf het Friese Ternaard. Ook dat zou volgens de Waddenvereniging slecht zijn, omdat er dan nog steeds een risico zou bestaan op schade door bodemdaling.

Partijen in de Tweede Kamer riepen minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) al op om nieuwe (proef)boringen naar gas in het natuurgebied te verbieden. Maar Kamp liet weten dat energiebedrijven met boorplannen keurig hadden voldaan aan de geldende wetten en regels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden