Engholm en het politieke bedrijf

De sociaal-democraat Bjorn Engholm werd op de vleugelen van de publiciteit rondom de uiterst onverkwikkelijke affaire-Uwe Barschel vanuit zijn geliefde en eenvoudige deelstaat Sleeswijk-Holstein tot landelijke voorzitter en lijsttrekker van de SPD verheven.

Ook al omdat de partij in de Bondsdagverkiezingen van herfst volgend jaar wat graag een onkreukbare politicus wilde inzetten tegen de politieke zwaargewicht van de CDU, bondskanselier Helmut Kohl. Tragisch voor Engholm, zijn het de naweeen van dezelfde affaire die nu zo abrupt een einde maken aan zijn politieke loopbaan. Wat was de fout van deze politicus, die als winnaar uit de Sleeswijk-Holsteinse deelstaatverkiezingen van 1987 tevoorschijn kwam en alom als toonbeeld van integriteit werd gezien? Niet dat hij in september 1987 verzweeg dat hij op 7 in plaats van 12 september er al van op de hoogte was gesteld dat de lastercampagne tegen zijn persoon rechtstreeks uit de koker van de toenmalige deelstaat-premier, Uwe Barschel (CDU), zijn directe politieke tegenstander, kwam. De betrouwbaarheid van de boodschapper was gering, de boodschap nogal onvoorstelbaar en met zijn zwijgen berokkende hij toen niemand enig nadeel.

Wel mag hem verweten worden, en hijzelf heeft daar de terechte conclusie uit getrokken, dat hij loog tegenover de parlementaire enquetecommissie die een onderzoek instelde en dat hij pas met de waarheid kwam, nadat de Duitse pers die boven water had gehaald.

Engholm was geen krachtpatser, geen politieke straatvechter, hij liet zich meermalen relativerend uit over het politieke bedrijf en de vraag is hoe lang hij zich staande had kunnen houden in het harde gevecht dat hij vrijwel zeker in de komende verkiezingsstrijd had moeten voeren. Dat zegt niet alleen iets over de kwaliteiten van Engholm als politiek leider, het zegt ook iets over de hardheid van het politieke bedrijf in Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden