Enger dan grizzly's

Survivalgroepje krijgt slechteriken achter zich aan

De eerste zin in dit nieuwe boek van de Amerikaanse auteur Michael Koryta - een hele alinea lang - moest ik twee keer lezen voordat ik hem begreep. Voor een genre dat meestal voor toegankelijke teksten garant staat, is dat geen aanbeveling. Maar wie even doorzet, wordt beloond. Al meteen in het eerste hoofdstuk ontvouwt zich namelijk een zinderende scène tussen een onschuldige tiener en enkele meedogenloze halsdoorsnijdende moordenaars en daarvan blijkt het boek er meer in petto te hebben.

'Zij die mij dood wensen' is bescheiden van opzet, met in de hoofdrol een beperkt aantal karakters, die of ware slechteriken of echte lieverds zijn. Het geheel speelt zich af in de woeste Amerikaanse wildernis, op de grens van Montana en Wyoming, in de buurt van het beroemde Yellowstone Park.

Daar leidt het echtpaar Ethan en Allison een rustig, afgezonderd leven in een idyllisch door henzelf gebouwd huis. Ethan is een zogenoemde 'overlevingsdeskundige', hij leert mensen hoe ze zich kunnen redden in de wildernis. Ooit deed hij dit bij de luchtmacht, maar nu geeft hij privéles aan bestuurders of burgers. In de zomer traint hij kleine groepen probleemjongeren, voorgedragen door de reclassering.

Als een oud-cursist, een professionele lijfwacht, hem opzoekt en smeekt om een jonge getuige van een moord mee te nemen in een van zijn trainingsgroepen, besluit Ethan tegen het slechte voorgevoel van zijn vrouw in 'ja' te zeggen. De getuige moet van de radar blijven, omdat achtervolgers hem om zeep willen brengen. Ethan en Allison weten niet wie van de cursisten de geplaagde jongeman is. Zo vertrekt Ethan met hen naar het overweldigende landschap van grizzly's en vervaarlijke afgronden. Natuurlijk komen de slechteriken hen op het spoor. En gaat het griezelig onweren. En vat het woud vlam.

Koryta kreeg bekendheid met de voorganger van dit boek, 'De profeet', dat op de jaarlijkse topthrillerlijst van Vrij Nederland zelfs vijf sterren kreeg. 'Zij die mij dood wensen' is in feite meer een prettige en goed geschreven avonturenroman dan een adembenemende thriller. De plot verloopt ook enigszins voorspelbaar, maar Koryta bouwt tegen het einde nog een lekkere verrassing in. Die lastige eerste zin is hem dan allang vergeven.

Michael Koryta: Zij die mij dood wensen. (Those Who Wish Me Dead). Vertaald door Dennis Keesmaat. Cargo, Amsterdam. 380 blz. euro 19,90

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden