Engelsen mogen van EG ongezond blijven eten

BRUSSEL (ANP, Reuter) - Nederlandse bierbrouwers mogen voortaan in Duitsland naar eigen recept bier brouwen. Het Duitse biervoorschrift, verwoord in het Reinheitsgebot, blijft alleen van betekenis als aanduiding van traditioneel gebrouwen Duits bier.

De EG-ministers, belast met de vervolmaking van de Europese interne markt, besloten gisteren in Brussel nieuwe regels vast te stellen voor toevoegingen aan levensmiddelen. Het Duitse Reinheitsgebot gaat daardoor nog verder op de helling.

Eerder had het EG-Hof in Luxemburg er al voor gezorgd dat buitenlandse bieren op de Duitse markt mogen worden verkocht. Het brouwen van bier met kleur- of smaakstoffen op Duitse bodem bleef echter tot nu toe verboden.

Volgens staatssecretaris Piet Dankert (EG-zaken) hebben de Duitsers de nieuwe EG-richtlijn zonder veel protest aanvaard. De Duitsers mogen op hun beurt het bier blijven brouwen zoals ze dat wensen. Dat bier mogen ze ook aanprijzen als bier naar traditioneel Duits recept.

Het vaststellen van de nieuwe richtlijn was niet een zuiver technische aangelegenheid. Het ging om het belang van de consument om zo min mogelijk ongezonde toevoegingen in het voedsel te hebben.

Anderzijds speelden ook nationale belangen en eetgewoonten een rol. De Britten wilden er niet van weten hun traditie op te geven van het verorberen van rood gekleurde worstjes bij het ontbijt. De Britten kunnen tevreden zijn. Ze behouden het recht om ongezond te eten.

De enige verliezers waren gisteren de Denen. Zij mogen voortaan kleurstof E131, beter bekend als patentblauw, niet meer gebruiken om hun feta, oorspronkelijk een Griekse geitenkaas, wit te doen kleuren.

De beroemde kaassoort Danish Blue daarentegen blijft ongemoeid. De Nederlandse feta eveneens, want aan de produktie daarvan komt kleurstof E131 niet te pas.

Franse wijn

De Fransen drinken tegenwoordig minder dan de helft van de hoeveelheid wijn die zij in de jaren vijftig nog innamen. De kwaliteit is in die jaren echter wel flink omhoog gegaan, aldus een studie van Franse wijnboeren. In 1957 drinken de Fransen per hoofd nog 150 liter per jaar, in 1992 'slechts' 65 liter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden