Engelsen krijgen geen vat op Chivu

De organisatie van Euro 2000 kan tevreden zijn. Een late treffer van de Roemeen Ioan Ganea (2-3) verloste de beleidsbepalers gisteravond van langdurig crisisoverleg.

Eric Hornstra

Er was angst. Angst voor een kwartfinaleduel tussen Engeland en Italië. Angst, omdat in 1985 34 Juventus-supporters en vijf Belgen de dood vonden door toedoen van Engelse hooligans. Plaats van handeling was het Heizel-stadion. En het toeval wilde dat de beide kampen elkaar op diezelfde plek (nu Koning Boudewijn-stadion geheten) opnieuw zouden ontmoeten. De Engelsen (reeds gewaarschuwd door de Uefa voor de gevolgen van nieuwe geweldplegingen) schakelden zichzelf uit via een zwakke beurt in het Stade du Pays in Charleroi.

Het was de Nederlandse Roemeen Christian Chivu die een bepalende rol zou opeisen. De Ajacied liet zich eerder tegen Portugal al van zijn beste kant zien en gooide er gisteren een schepje bovenop. In de eredivisie zijn de lange soli van de linksachter bekend, de Engelsen hadden het er echter knap moeilijk mee.

Na ruim twintig minuten was Chivu voor de verandering weer eens aan het front. Ver aan de buitenkant, dat wel. En dus zat er weinig anders op dan een voorzet bij de tweede paal. De daar opgestelde Moldovan hoefde niet in actie te komen. Zonder enige tussenkomst dwarrelde de bal via de paal achter Nigel Martyn.

Die laatste naam was in de Engelse opstelling niet voorzien. David Seaman, de vaste kracht tussen de palen, blesseerde zich bij de eerste de beste actie tijdens de warming up en moest zijn plek overdoen aan de Leeds-keeper.

Martyn, in Charleroi goed voor zijn veertiende interland, keek tijdens het eerste halfuur zijn ogen uit. De keeper moest ervaren dat een hopeloze stand in de poule soms onvermoede krachten wakker maakt. Roemenië, na twee ongelukkige wedstrijden aangewezen op het rampenplan, presteerde het gisteren Engeland pijn te doen. Uit alle hoeken en gaten doken de Roemenen op voor het doel van Martyn. Ilie stelde hem op de proef bij de eerste de beste vrije trap, tien minuten later probeerde Moldovan het. En er was natuurlijk Chivu, telkens maar weer die Chivu. Hij schoffelde, stormde en joeg op meer succes met zijn afstandsschoten.

De arme Chivu ook. Hij zou hoogstpersoonlijk Engeland terug in de race brengen. Op een ongelukkige wijze plantte hij vijf minuten voor de rust zijn voet voor het lichaam van Paul Ince. Het gevolg: een strafschop, benut door Alan Shearer.

De 2-1 van Michael Owen, gescoord in blessuretijd, zette de wedstrijd nog verder op zijn kop. Het spel van de Engelsen leek namelijk nergens naar. Wie hun tactiek onder de loep neemt, is in een oogwenk klaar. Het is tijdens Euro 2000 het oude liedje. Weinig beweging, veel spierkracht en het gevaar moet komen van de fameuze Beckham-passes en de gewonnen tweegevechten. Het middenveld liet zich (net als tegen Portugal) gemakkelijk overlopen en het hart van de defensie was, ook met Keown in plaats van Adams, kwetsbaar. Het was een bekend beeld. Plaats de Engelsen tegenover tegenstanders als Portugal of Roemenië en ze raken de draad kwijt. Tegen Roemenië won Engeland niet meer sinds 1970. De grootste teleurstelling beleefde Albion bij het WK in Frankrijk (1998), toen Dan Petrescu in de slotminuut van het belangrijke duel de 1-2 scoorde.

Ook gisteren had Roemenië de veerkracht om terug te komen. Het spel was slechts enkele minuten hervat of Munteanu sloeg toe. Met die 2-2 op zak behielden de Roemenen het initiatief. Zonder de geschorste Hagi, maar met dezelfde fijne techniek, gebaseerd op korte combinaties.

Bondscoach Kevin Keegan had klaarblijkelijk zijn aantekenboek volgekalkt tijdens Turkije-België. Een leerzame pot, want de situatie van de Belgen was identiek aan die van Engeland. Een beter voorbeeld van onvoorzichtigheid was er niet en daarom besloot Keegan de drie middenvelders kort voor de defensie te zetten. Het strijdplan leek te gaan lukken. Er ging dreiging uit van de Roemeense acties, maar Martyn kreeg weinig meer dan enkele flauwe afstandsschoten voor de kiezen. Tot aan de apotheose. Op het moment dat 2-2 de meest waarschijnlijke uitslag leek, wees scheidsrechter Urs Meier naar de stip, nadat Phil Neville Moldovan onderuit had gehaald. Ganea besliste het duel stip. De oude ster Hagi kan daardoor nog een leuk staartje breien aan zijn carrière van nu 124 interlands.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden