Engelse rechterlijke macht wemelt van vrijmetselaars

AMSTERDAM - In Engeland is een op de vijf (mannelijke) magistraten vrijmetselaar. Dat blijkt uit een voorlopig register dat de Britse regering heeft gepubliceerd naar aanleiding van een eerder onderzoek naar de vrijmetselarij.

Volgens de Lord Chancellor - het hoofd van de Britse rechterlijke macht - Lord Irvine, behoort 19 procent van alle mannelijke gerechtsambtenaren en 4,9 procent van alle mannelijke rechters tot een vrijmetselaarsloge.

Irvine ziet hier geen ongewenste belangenverstrengeling. Hij verklaarde voor een commissie van het Lagerhuis dat er geen enkel bewijs voor is dat de vrijmetselende ambtenaren en rechters hetzij elkaar hetzij voor de rechtbank verschijnende verdachten zouden bevoordelen vanwege hun lidmaatschap van een vrijmetselaarsloge.

Dat maatschappelijk hooggeplaatste vrijmetselaars zich wel degelijk kunnen inlaten met louche zaakjes, bewezen twee maffiaschandalen in Italië: de P2-affaire begin jaren tachtig en de P3-affaire in 1992-1993. Deze geruchtmakende zaken brachten geheime vrijmetselaarsloges aan het licht, waarin politici, ambtenaren, rechters en geheim agenten zich onderhielden met terroristen en maffiafiguren. In de beslotenheid van hun loges bekonkelden de maffia-bonzen afspraken met rechters over strafprocessen, met politici over investeringen en met kopstukken uit de financiële wereld over subsidiefraude.

Misschien wel onder invloed van deze Italiaanse schandaalverhalen is het Engelse publiek van mening dat ook de rechters- en magistraten-vrijmetselaars in eigen land niet zonder meer betrouwbaar zijn. Vanwege die publieke opinie vindt Irvine het belangrijk dat gerechtsambtenaren en rechters hun lidmaatschap van de vrijmetselarij niet langer geheimhouden.

Hij geeft toe dat een openbaar register 'in hoge mate controversieel' is. Maar, stelt Lord Irvine, “het is duidelijk dat alle rechters hun maçonnieke bindingen openlijk moeten melden als er een mede-vrijmetselaar voor de rechtbank verschijnt”.

De uit de achttiende eeuw stammende vrijmetselarij wordt ook wel aangeduid als de 'Koninklijke Kunst', waarmee een levenskunst wordt bedoeld die vooral praktisch is gericht. De vrijmetselarij is geen levensbeschouwing, geloof, sekte of filosofisch stelsel, maar veeleer een levenshouding, die overigens wél appelleert aan de religieuze beleving.

Een vrijmetselaar wordt geacht het beste met de wereld voor te hebben en de idealen van de Verlichting hoog te houden. Het gaat vooral om het 'werken aan jezelf'. Vrijmetselaars vinden elkaar dan ook niet in een opgelegde leer maar in het 'juiste handelen'. De loges zijn, aldus het maçonnieke wetboek van de oudste Grootloge (Londen, 1723), “middelpunt van de vereniging en de bron van trouwe vriendschap tussen mensen die anders in een voortdurende verwijdering van elkaar zouden zijn gebleven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden