Engelse les voor kleuters

Kinderen zouden eerder moeten beginnen met Engelse les. Dat adviseert de Onderwijsraad. Hoogleraar Westhoff waarschuwt: met grammatica en woordjes stampen moet je op jonge leeftijd niet aankomen. Toch kunnen kinderen van vier best een vreemde taal leren.

 • Taalbeheersing van leraren kan struikelblok zijn
 • Vraag aan iemand of hij Engels spreekt en hij antwoordt ongetwijfeld ’ja, heel goed’. Leg je hem vervolgens een toets voor, dan blijkt dat toch een beetje tegen te vallen, weet Jan Anthonie Bruijn van de Onderwijsraad. „Het taalniveau is minder dan je zou denken”, vertelt hij aan de leden van de Kamercommissie onderwijs bij de presentatie van het advies ’Vreemde talen in het onderwijs’.

  Op basis van opleidingsniveaus mag je aannemen dat driekwart van de bevolking twee vreemde talen heeft geleerd. Slechts de helft van de bevolking is echter ook in staat zo’n taal onafhankelijk in de praktijk te gebruiken.

  En dat terwijl de arbeidsmarkt juist vraagt om taalbeheersing. Kinderen zouden daarom eerder dan groep 7 moeten beginnen met een vreemde taal, concludeert de Onderwijsraad.

  Bijvoorbeeld in groep 1 of 5 van de basisschool. „In groep één kun je spelenderwijs beginnen, dus niet gelijk met grammatica. In de jaren daarna leer je de Nederlandse grammatica en dan moet je kinderen dus ook niet lastig vallen met een tweede taal. Dat kan wel weer in groep 5”, stelt Bruijn.

  De makkelijkste manier is de zogenoemde ’onderdompelingsmethode’. Dit houdt in dat leerlingen ook bij andere vakken les krijgen in Engels, bij tekenen of geschiedenis bijvoorbeeld.

  De Kamer reageert terughoudend. „Bij tekenen denk ik oké, maar bij geschiedenis loop je de kans dat je daardoor én niet meekomt met Engels én niet met geschiedenis”, vreest CDA-Kamerlid Van Dijk.

  De ChristenUnie deelt die zorgen. „Nederlands is de prioriteit”, meent Slob. „Het niveau is nu zorgelijk dus we moeten oppassen dat de extra ruimte voor Nederlands niet wordt weggekaapt door andere talen.”

  SP-Kamerlid Jasper van Dijk is het stelligst: „Geen goed plan”, reageert hij. „Als een basisschool ergens in het land tijd over heeft, dan is dat prima. Maar je moet het niet gaan verplichten.”

  Hoewel het advies van de Onderwijsraad geen verplichtend karakter heeft, staat de VVD er wel voor open. „Ik sta daar niet onsympathiek tegenover, maar de school moet dat dan wel aankunnen”, zegt een ’zeer enthousiaste’ Dezentjé-Hamming. „Ik ben er heel erg van overtuigd dat je met talen beter af bent.”

  Staatssecretaris Dijksma (PvdA), die basisonderwijs in haar portefeuille heeft, liet gisteren via haar woordvoerder weten nog niet te willen reageren op het advies.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden