'Engelse kerk krijgt vrouwelijke bisschop, desnoods kwaadschiks'

Priester Sally Hitchiner uit Londen, twee jaar geleden voor aanvang van een stemming over vrouwenbisschoppen. Voor haar liep de avond uit op een teleurstelling.Beeld epa

De leider van de Kerk van Engeland gaat alle middelen inzetten om te zorgen dat zijn genootschap toch vrouwelijke bisschoppen erkent. Zelfs het ontbinden van de synode, het kerkelijk overlegorgaan, behoort tot de mogelijkheden.

Dat melden anonieme kerkelijke prominenten aan The Guardian. Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby zou al een uitgebreid plan hebben klaarliggen voor het geval de synode volgende week tegen zulke vrouwenwijding stemt. Het ontbinden van de synode leidt onvermijdelijk tot nieuwe verkiezingen in november. Welby gaat ervan uit dat die een meer progressieve samenstelling oplevert.

De Engelse staatskerk is al jaren op weg om vrouwelijke bisschoppen te erkennen, maar de synode slaagt er steeds niet in om met de nodige twee derde-meerderheid vóór te stemmen. De conservatieve oppositie is klein, maar hun stem is vanwege een bestuurlijke constructie relatief belangrijk. De oppositie komt vooral uit de hoek van de leken; onder geestelijken zijn nauwelijks tegenstanders te vinden.

Kerkhoofd is wel een vrouw
Welby houdt volgens de prominenten ook rekening met een ingrijpen door de huidige bisschoppen. Zij kunnen het parlement vragen om de synode te overreden. Het Verenigd Koninkrijk kent geen scheiding van kerk en staat. In het parlement zijn altijd enkele zetels gereserveerd voor een delegatie van bisschoppen. Ironisch genoeg is het ceremoniële hoofd van de kerk - koningin Elizabeth - wél een vrouw.

Een eventuele ingreep door de bisschoppen heeft alvast één duidelijk nadeel. Het zal de verstandhouding met de conservatieve vleugel niet ten goede komen. Of het zo ver gaat komen is nog maar de vraag; de kans dat er genoeg conservatieven uit eigen beweging vóór stemmen is groter dan voorheen.

Wel zet de kerk de deur voor bisschoppen steeds een beetje verder open. Begin vorig jaar liet ze homo's toe tot het bisschopsambt. Over homohuwelijken wordt minder lichtzinnig gedacht. De kerk sluit geen homohuwelijken, al heeft een flink deel van de (jongere) leden en een aantal kerkelijke prominenten geen moeite met homorelaties.

Kerkelijk leider en aartsbisschop van Canterbury Justin WelbyBeeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden