Engelse anglicanen laten vrouwen bisschop worden

De bisschop van Gloucester Michael Perham omhelst enkele vrouwelijke geestelijken van de anglicaanse kerk in Engeland, nadat die voor een voorstel stemde dat vrouwen de mogelijkheid geeft om bisschop te worden.Beeld reuters

Na jaren van bittere discussie heeft de Kerk van Engeland het bisschopsambt opengesteld voor vrouwen. Meer dan twee derde van de leden van de generale synode van de anglicaanse kerk, stemde vandaag voor het aannemen van het voorstel.

De anglicaanse kerk - Church of Engeland - probeerde de regelgeving al twee jaar geleden door te voeren, maar stuitte toen op verzet van de conservatieve vleugel van de geloofsgemeenschap. Het openstellen van het bisschopsambt wordt gesteund door premier David Cameron en aartsbisschop van Canterbury Justin Welby.

In 1993 verraste de Kerk van Engeland Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Ook dit besluit kwam pas tot stand na een heftig debat tussen de progressieve en conservatieve vleugel van de Kerk.

Het jaar daarop werden niet minder dan 32 vrouwen tot priester benoemd. De bisschop die de eerste benoeming deed gokte destijds dat het nog zo'n tien jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden aangesteld.

Beeld getty

De afgelopen jaren maakte de anglicaanse kerk een voorzichtige progressieve beweging door. In 2010 waren er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke anglicaanse priesters. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van anglicaans homohuwelijk in te stellen.

Maar niet alle anglicaanse geestelijken lopen warm voor dit modernisme. De meeste oppositie tegen vrouwelijke bisschoppen kwam van conservatieve evangelische groepen binnen de anglicaanse kerk. Volgens deze minderheid verbiedt de Bijbel het vrouwen om leidende posities binnen de kerk te bekleden.

De leider van de Kerk van Engeland, Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, liet onlangs al doorschemeren dat hij ver wilde gaan om ervoor te zorgen dat zijn genootschap toch vrouwelijke bisschoppen zou gaan erkennen. Zelfs het ontbinden van de synode, het kerkelijk overlegorgaan, behoorde tot de mogelijkheden, meldden bronnen rond de kerkleider. Welby zou in dat geval hopen dat een synodeverkiezing een progressievere samenstelling van de synode zou opleveren.

De anglicaanse kerk is de staatskerk van Engeland en wordt officieel geleid door de Britse koningin Elisabeth II. De kerk werd in 1534 opgericht door de Britse koning Henry VII. Door te breken met de rooms-katholieke kerk kon hij scheiden van zijn vrouw. Hij zou na de scheiding nog vijf keer trouwen voordat hij in 1547 stierf.

De anglicaanse geestelijke Kat Campion-Spall huilde vandaag tranen van blijdschap na het besluit van de Church of England.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden