Engels veel nuttiger voor vluchteling

Bij de aanpak van het probleem van het groeiende aantal asielzoekers komt steeds het belang van snelle integratie en het belang van goed onderwijs aan bod. Wat mij hierbij verbaast is dat gedoeld wordt op het leren van Nederlands.

De huidige stroom asielzoekers bestaat voor een groot deel uit de Syrische, Eritrese, Ethiopische, Iraakse en Afghaanse middenklasse, die zich de reis naar Europa kunnen permitteren. De rijken zitten goed of zijn zelfs deel van het probleem, de armen kunnen niet weg.

Het vertrek van de middenklasse betekent een belangrijke braindrain voor hun landen van herkomst. En dus verlies van toekomstperspectief.

Waarom wordt er op Europees niveau niet besloten tot opvangcentra waar gestreefd wordt naar het opleiden van (Engels sprekende) wereldburgers, met mondiale normen en waarden. Wier kinderen net als zijzelf, zodra de rust in hun geboorteland is wedergekeerd, met hetzelfde gemak in die samenleving herintegreren, als in enig ander land? En met hun opgedane opleidingen nog bij kunnen dragen aan de wederopbouw van die totaal ontwrichte en verwoeste samenlevingen, zoals de Syrische.

Door hun kinderen van meet af aan Nederlands te leren, ontnemen wij hen de mogelijkheid van terugkeer. Is dat wat de overheid daadwerkelijk nastreeft door Nederlands onderwijs: goedkope arbeidskrachten?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden