Engels spreken op school of werk, is dat de toekomst?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Er wordt wel geklaagd dat Nederland tekortschiet als kenniseconomie, maar één prestatie van wereldformaat is toch maar mooi geleverd. Geen ander land werkt er (volgens kenners) zo hard aan om Engels in te voeren als tweede taal, en is daarin al zo ver gevorderd.

Zelfs kleuters gaan vanaf volgend jaar een halve dag per week in het Engels les krijgen. Basisscholen zijn dolblij dat ze van staatssecretaris Dekker de ruimte krijgen om hiermee te beginnen. 'Kleuters vinden het leuk', vertelde een juf in de krant. Ze heeft een Britse vlag in de klas hangen; slaat ze die om haar schouders, dan schakelt de klas over op Engels.

Het bijzondere aan deze trend is dat hij zo duidelijk van onderaf komt: kinderen én ouders vragen erom. Op de basisscholen is Engels vanaf groep 7 een van de populairste vakken. En al werd er deze week als vanouds geklaagd over het algemeen belabberde niveau van het Engels spreken in Nederland, de gemiddelde 12-jarige kan je versteld doen staan hoe makkelijk jongeren de taal spreken.

Engels is vanzelfsprekend geworden op school en steeds vaker op het werk. Een kwart van de vwo-scholen is al tweetalig. Op universiteiten zijn de colleges en boeken Engelstalig. Nederlandse bedrijven zijn wereldkampioen in Engelstalig jaarverslagen schrijven. In Amsterdam word je in gewone winkels steeds vaker in het Engels aangesproken.

Die opmars van het Engels is hoe dan ook een nieuwe realiteit. Maar dan: moet Engels nog meer dan nu de 'tweede taal' van Nederland worden, of zijn we al veel te ver doorgeschoten?

Wat mij hier verbaast, is dat er zo weinig trots doorklinkt in de reacties op de nieuwe tweetaligheid. Wel veel gesomber. Maar met al dat Engels maakt Nederland zich wel klaar voor de toekomst. De scholieren, studenten en jonge academici zelf hoor je nooit mopperen over 'al dat Engels'. Ze zijn niet zo snel bang dat hun Nederlands er onder zou lijden. Ze leven in een wereld waar lands- en dus taalgrenzen er veel minder toe doen, omdat er allang een internet is dat mensen verbindt. Daar is Engels nu eenmaal de lingua franca. Zoals ooit de Nederlanders leerden om naast hun streekdialect ook nog ABN te spreken, zo leren ze er nu het Engels naast.

Ondertussen zitten de critici ook niet stil. Onderwijssocioloog Jaap Dronkers, bekend van de Schoolprestaties, kwam in de Volkskrant met een vlammend protest tegen de oprukkende tweetaligheid. Hij voorspelt dat Engels een elitetaal wordt, voor de hogeropgeleiden. Dus eerder een geheimtaal dan een lingua franca. 'Het is vooral de hogere middenklasse die Engels steeds meer als dagelijkse taal gaat gebruiken, dit wordt weer een nieuwe sociale scheidslijn erbij'.

Of de kleuterjuf met haar Britse vlag om de schouders hiervan onder de indruk zal zijn, waag ik te betwijfelen. Vandaar mijn vraag: Engels spreken op school of werk, is dat de toekomst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden