'Engels in filosofie is te dominant'

Nederlandse filosofen maken zich zorgen

WILFRED VAN DE POLL EN MARC VAN DIJK

Filosoof Ger Groot maakt zich ernstige zorgen. Op de Nederlandse filosofiefaculteiten is het Engels zozeer in opmars dat een kritiek punt in zicht komt, stelt hij in een interview met deze krant: de toekomst van de Nederlandse filosofie wordt bedreigd.

Universiteiten zijn zo druk bezig buitenlandse studenten te paaien dat ze hun kerntaak uit het oog verliezen, meent Groot. Dat is Nederlandse studenten opleiden voor de Nederlandse samenleving. Daartoe worden ze immers ook met Nederlands belastinggeld gefinancierd. Groot: "Nu al zie je dat studenten grote moeite hebben om een stuk te schrijven in behoorlijk Nederlands."

De meeste masteropleidingen aan de negen filosofieopleidingen zijn al Engelstalig. Bij sommigen kun je geen Nederlandstalige programma's meer volgen. De opleidingen, zo blijkt uit een inventarisatie van Trouw, bieden daarnaast op bachelorniveau steeds meer cursussen en minors in het Engels aan, deels om buitenlandse studenten te trekken, deels om Nederlandse studenten op te leiden voor een wetenschappelijke praktijk waarin Engels nu eenmaal de voertaal is. Van Engelstalige bacheloropleidingen in Nederland is nog geen sprake, maar met de gedachte wordt al gespeeld.

Het oprukkende Engels is niet nieuw, en raakt alle geesteswetenschappen. Zorgen over een tweederangsstatus voor het Nederlands leven breed. Zo schreven docenten geschiedenis al een 'Manifest tot het behoud van het Nederlands'. Bij filosofie is de verengelsing extra omstreden, omdat die het filosofieonderwijs in het hart raakt, aldus Groot. Andere filosofen delen deze zorg. Zo ook Jeroen Linssen van de filosofische faculteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Filosofie is het zoeken naar de juiste woorden. Daarvoor moet je een taal tot in je vingers beheersen." Ook de inhoudelijke oriëntatie van de filosofiefaculteiten dreigt eenzijdig Angelsaksisch te worden. Groot: "Andere benaderingen worden al snel misverstaan en uitgesloten. Omdat die zich nou eenmaal ontwikkelen in talen waarvan men de logica niet begrijpt. De continentale filosofie verdwijnt zo uit zicht. Ook in Nederland voltrekt zich in dat opzicht een stille ramp."

De Verdieping 10|11

'In het Engels kun je niet denken'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden