engelen en demonen

Ongelovige professor in het nauw

Sinds Dan Browns erudiete bestsellers de wereld veroverden is het niks nieuws dat professoren in griezelige thrillers belanden en dat achtervolgingen worden onderbroken door plechtige citaten uit de Bijbel en andere grote klassiekers.

'De zwarte kroon' van Andrew Pyper is geen uitzondering.

De verteller, professor David Ullman, is namelijk gespecialiseerd in John Miltons' 'Het paradijs verloren' en weet alles over demonen, dat wil zeggen: op papier. Zelf gelooft hij noch in God, noch in satan. De lezer begrijpt meteen dat zulk ongeloof verderop flink op de proef gesteld zal worden.

Het is niet moeilijk sympathie op te brengen voor de professor. Weliswaar onderhoudt hij als getrouwde man een wel érg warme band met zijn oude vriendin 'O'Brien', maar dat vergeven we hem zodra we vernemen dat zijn eigen vrouw vreemd gaat met een 'verwaande snaartheoreticus'. Bovendien zal O'Brien gaandeweg uitgroeien tot een even stoere als trouwe vriendin. Ook houdt Ullmann duidelijk zielsveel van zijn

elfjarige dochter Tess. En doordat al meteen wordt verklapt dat zij zich weldra in een griezelig 'ander rijk' zal bevinden, waar ze gruwelijke pijnen doorstaat, zit de spanning er meteen goed in. Hoe komt het arme kind daar terecht? En hoe komt ze er ooit uit?

Jammer dat Pyper zo'n haast maakt met de introductie van de demonische krachten die vader en dochter kwellen, want pas nadat Tess zich in Venetië (waar anders?) in het Canal Grande heeft gestort en hij gek van verdriet terug is gekeerd naar de VS, wordt het verhaal psychologisch geloofwaardig. Bij zoveel verdriet is het tenslotte niet gek dat hij gaat malen, en dat geeft de plotseling opdoemende, duivelse reïncarnaties van reeds overleden personen iets logisch: voor Ullman zijn ze reëel. Tijdens de radeloze zwerftocht die volgt, dwars door Amerika, van motel naar motel, weet Pyper de door demonen achtervolgde geleerde mooi neer te zetten, en de hulp van O'Brien zorgt voor ontroerende momenten. Maar wurgende spanning levert het niet op, daarvoor vraagt Pyper de lezer toch nét te vaak zijn scepsis over het bovennatuurlijke opzij te zetten.

Andrew Pyper: De zwarte kroon (The demonologist) Vert. Mieke Vastbinder; 297 blz. euro 17,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden