Engeland niet langer 'zieke hond' van Europa

In the home of football heeft sinds begin dit jaar een Zweed het voor het zeggen. Geïnspireerd door bondscoach Sven-Göran Eriksson is Engeland, dat morgen het Nederlands elftal treft in een oefeninterland, niet langer de 'zieke hond' van het Europese voetbal.

Henk Hoijtink

LONDEN - Het zal het laatste heilige huisje zijn geweest. De bondscoach van Engeland was een Engelsman. Hij was beklagenswaardig -zoals de pas laat op waarde geschatte Bobby Robson, de beschimpte Graham Taylor en, recentelijk, de wanhopige Kevin Keegan- maar hij zong het God save the Queen met de hand op het hart en hij geloofde heilig dat 'Brittannië' ooit weer op de golven zou heersen.

Nu geeft een bedaarde Zweed leiding aan de nationale ploeg. Sven-Göran Eriksson is de opvolger van Keegan, wiens dagen begin oktober na de 0-1 nederlaag in de WK-kwalificatiecyclus tegen Duitsland waren geteld. Ook Keegan bleek een orthodoxe coach. Engeland, troosteloos tijdens Euro2000, bevond zich weer eens op een dood spoor.

De revolutionaire aanstelling van de eerste buitenlandse bondscoach leidde tot heftige reacties. Inmiddels is de stemming omgeslagen. In het land waar buitenlandse clubcoaches al langer de toon aangeven, dwong Eriksson respect af door het Engelse team in onverwacht korte tijd te reanimeren.

Vijfmaal nam de gelouterde Zweed de Engelsen tot dusverre bij de hand, vijfmaal werd er gewonnen. Eriksson debuteerde eind februari met een 3-0 zege in het oefenduel met Spanje. Later werd ook succesvol geoefend tegen Mexico (4-0) en in het WK-kwalificatietoernooi werden Finland (2-1), Albanië (3-1) en Griekenland (2-0) verslagen.

Nog nooit kende een Engelse bondscoach zo'n voortvarende start. ,,Ik was zo gelukkig om op het juiste moment binnen te komen'', zei Eriksson na de triomf in Athene waarmee het vorige seizoen werd afgesloten. ,,Ik wist niet dat er in Engeland zoveel goede, jonge spelers waren.''

Daar kon Keegan -onlangs weer in de First Division bij Manchester City aan de slag gegaan- het mee doen. Na zijn opzienbarende benoeming kondigde Eriksson al aan dat hij waar mogelijk voor de jeugd zou kiezen. David Beckham (26) werd de nieuwe Engelse captain en de 21-jarige Liverpool-speler Steven Gerrard deed aan diens zijde op het middenveld zijn intrede.

Voor Tony Adams, een van de symbolen van het 'oude' Engeland, blijkt de verloren slag met de Duitsers op Wembley zijn laatste interland geweest te zijn. De 34-jarige centrumverdediger van Arsenal besloot zijn loopbaan als international te beëindigen, kort nadat Eriksson zijn bedoelingen had duidelijk gemaakt.

Hoewel de 23-jarige Rio Ferdinand -morgen, net hersteld van een blessure, niet van de partij-in het verdedigingscentrum van Leeds een hoopgevende ontwikkeling vertoont, betreurde Eriksson de beslissing van Adams. Dat hij geen loze woorden sprak bewijst hij door Adams' clubgenoten Keown (35) en de bijna 38-jarige doelman Seaman nog altijd zijn vertrouwen te schenken. Seaman mag het duel met Oranje aan zich voorbij laten gaan, maar Eriksson laat er geen misverstand over bestaan dat hij eerste keus is.

Eriksson leidde in 1982 al IFK Göteborg naar de verovering van de Uefa Cup. Later maakte hij zijn reputatie vooral in Italië te gelde, bij Fiorentina, Sampdoria en Lazio Roma, waar de samenwerking begin dit jaar strandde, tot genoegen van de in het nauw gedreven Engelse voetbalbond.

De gerijpte strateeg heeft de immer ongedurige Britten vooral kalmte weten op te leggen. De nationale ploeg blijkt plots in staat met geduld wedstrijden te kunnen controleren, zo wordt met een mengeling van verwondering en hernieuwd zelfbewustzijn geconstateerd. Engeland is niet langer de 'zieke hond' van Europa, schreef The Independent na de zege op Griekenland.

De situatie van Engeland is nu te vergelijken met die van Nederland. Met drie verliespunten meer dan koploper Duitsland lijkt in hun kwalificatiepoule de tweede plaats (en dus een play-off) het hoogst haalbare voor de Engelsen. Zoals Oranje zich voorbereidt op het cruciale duel met Ierland, zo maakt Engeland zich op voor de herkansing tegen de Duitsers, ook op 1 september.

Aan de waarde van de laatste test, morgen op White Hart Lane, kan vanuit Engels oogpunt worden getwijfeld. Eriksson zal, enkele dagen voor de start van de Premier League, op diplomatieke wijze rekening houden met de belangen van vooral zijn hofleveranciers, Manchester United en Liverpool. De verwachting is dat de Engelse reserves in de tweede helft uitvoerig aan bod komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden