Engeland beperkt immigratie

londen – De Britse regering gaat vanaf volgende maand de toelating van het aantal geschoolde werknemers van buiten de EU beperken. Tot april 2011 mogen er maximaal nog 24.100 in het Verenigd Koninkrijk komen werken. Dat is volgens de minister van binnenlandse zaken Theresa May vijf procent minder dan afgelopen jaar. Na april 2011 wil de regering een permanent plafond invoeren.

Het doel is uiteindelijk het aantal immigranten dat jaarlijks het land binnenkomt, terug te brengen tot het niveau van de jaren negentig. Toen liep dat nog in de tienduizenden, in plaats van de honderdduizenden immigranten het afgelopen decennium. De geschoolde werkers vormen daar overigens maar een klein deel van. Het gaat bovendien om een tussentijdse maatregel, om te voorkomen dat iedereen die plannen in die richting had, nu naar Groot-Brittannië snelt voor de echte maatregelen worden afgekondigd.

Juist de inperking van de geschoolde werknemers stuit op weerstand, onder meer bij de zakenwereld en de universiteiten die veel verdienen aan de buitenlandse studenten. Maar ook in de zorgsector vullen zij een belangrijk vacuüm. Boris Johnson, de Conservatieve burgervader van Londen, uitte gisteren zijn zorg dat een te restrictief beleid de positie van de hoofdstad als financieel centrum kan aantasten.

Het beperken van de immigratie was een belangrijke verkiezingsbelofte van de vorige maand gekozen Britse premier David Cameron. De ’te softe’ aanpak van zittend premier Gordon Brown werd in alle analyses gezien als hoofdoorzaak voor de nederlaag van zijn Labour in die verkiezingen. Zijn flater in de campagne was het hoorbaar beschimpen van ene mevrouw Duffy, nadat die zich had beklaagd over de immigratie uit Oost-Europa. Browns onbegrip voor Duffy zou slechts symptomatisch zijn geweest voor zijn onbegrip over de Britse onvrede met de vele buitenlanders, vooral de recente vloedgolf van Oost-Europese arbeiders.

Cameron sprak daarentegen ferme taal: er moest paal en perk gesteld worden aan die stroom. Hij hekelde als geen ander het idee van zijn huidige regeringspartner, de Liberaal-Democraten, een generaal pardon af te kondigen voor illegalen die al meer dan tien jaar in het land zijn.

Opmerkelijk is dat juist Nick Clegg, voorman van de LibDems, haast als enige er al die tijd op wees dat het debat misleidend was. De toestroom van werknemers uit Oost-Europa – geschoolde en ongeschoolde – kon immers vanwege de Europese regelgeving niet beperkt worden. En hun migratiecijfer over 2009 was bovendien negatief: er vertrokken er meer uit het Verenigd Koninkrijk dan er binnenkwamen.

De huidige tussentijdse maatregel van de Britse regering heeft dan ook voornamelijk betekenis als politieke verklaring, tot de echte maatregelen volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden